Select Page

CINTI – Prozor budućnosti

CINTI – Prozor budućnosti

S prvim danom drugog dijela zimskih praznika, u subotu 18. veljače 2023. uputili smo se prema Elektrotehničkoj školi u Splitu gdje se svaku drugu subotu održava jedan od programa Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije – program CINTI.

CINTI ili Centar izvrsnosti novih tehnologija i informatike okuplja potencijalno darovite i visoko motivirane učenike iz cijele županije. Zaljubljenici u nove tehnologije, informatiku i robotiku u svoje slobodno vrijeme okupljaju se u prostorijama škole te u različitim grupama, vođeni mentorima – stručnjacima, bruse svoje STEM talente. Cilj programa nije samo razviti kognitivne sposobnosti učenika, nego i socio-emocionalne, logičke, kreativne i sl.

Na „mjesto genijalnosti“ naš KonTaŠ tim novinara (Dominik Rvović, Karlo Grepo, Esma Heganović i Rijana Begović) s koordinatoricom projekta CIMAJ i prof. Ivanom Čotom stigao je u 9 sati. Ispred Elektrotehničke škole dočekao nas je jedan od mentora CINTI-ja i programa CIMAJ (u kojem i sami sudjelujemo) – Ivan Tomić. S njim smo obišli oba dijela zgrade u kojima se održavaju radionice novih tehnologija i informatike. Mislili smo da učenici neće pohoditi radionice u velikom broju jer su započeli učenički praznici. Kad ono, sva mjesta po učionicama bila su popunjena. Mali genijalci ne propuštaju svoje omiljene radne subote. Dobrodošlicu nam je zaželio i voditelj Centra izvrsnosti novih tehnologija prof. Toni Jagnjić koji je istaknuo da će riječi polaznika CINTI-ja i njihovih mentora biti dovoljne za stvaranje dobre reportaže.

U 9:15 krenuli smo u obilazak učionica te prionuli na snimanje i intervjuiranje polaznika CINTI-ja kako bismo i široj javnosti predstavili programe Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (CISDŽ). Imali smo što vidjeti i doživjeti: budućnost naše županije, slobodni smo reći i Hrvatske, na djelu. U opremljenim učionicama, ispred svojih računala programiraju, kreiraju, stvaraju robote…

Čak 138 učenika iz Splitsko-dalmatinske županije pohađa CINTI programe. Voditelj Toni Jagnjić istaknuo je da se probir talenata vrši već od 5. razreda osnovne škole kada se po osnovnih školama vrše testiranja učenika. Učenici u CINTI-ju podijeljeni su u nekoliko programa (PLC, Arduino, robotika) od početnih do naprednih grupa. Vode ih njihovi mentori koji su veoma suradljivi i ljubazni. Mentori pomažu i objašnjavaju učenicima svaki korak rješavanja zadataka te ih uče kako preći svaku digitalnu i (ne)vidljivu prepreku.

Najprije smo posjetili učionicu u kojoj je mentor student Frane Doljanin. Polaznici tu uče osnove Java scripta. Zatim smo se preselili kod učenika sedmih i osmih razreda koji s mentorom Antom Vlahom koračaju Arduino svijetom. U trećem kabinetu smješten je program Arduino 3 i PLC s mentorom Srđanom Doljaninom. Tu smo susreli i jednu djevojku, Zadranku Neru Jurčević, osmašicu koja planira upisati zadarski MIOC. Vjerovali ili ne, ona putuje iz Zadra dvaput mjesečno kako bi unaprijedila svoja znanja i vještine. Bravo za tatu koji je vozi i pomaže joj da ostvari svoj san. Mentor za nju ima same riječi pohvale komentirajući da je ona uvijek za dva koraka ispred ostatka grupe.

Programiranje, tj. napredni tečaj WEB developmenta vodi student Ivan Tomić. Taj program polaze učenici završnih razreda osnovne škole i 1. i 2. razreda srednje škole. U CINTI-ju ne sudjeluju samo mentori. Drage smo mentorice ostavili za kraj. To su nastavnica OŠ Lokve-Gripe Anita Prlić Ćebo i nastavnica OŠ Kamen-Šine Nela Beronja. One su majstorice za robotiku te svoje vještine prenose i na mlađu populaciju.

Možda nam je i najzanimljivija bila posljednja grupa na čelu s mentoricom Nelom Beronjom. Tu smo upoznali mlade robotičare, osvajače europskog natjecanja RoboCup Junior 2022. u Portugalu. Zlato su osvojili s pričom o tome kako je car Dioklecijan pronašao najljepše mjesto za život – naš Split i sve to predstavili uz pomoć robota, tj.  motorizirane Dioklecijanove palače, sfinge i rimskih vojnika.

U razgovoru s mentorima doznali smo da se radionice svake godine poboljšavaju u korist učenika. Cilj je da učenici što bolje i brže usvajaju znanja iz novih tehnologija. Svi mentori hvale svoje učenike ističući da su spremni za rad te da aktivno slušaju i sudjeluju u nastavnim zadacima. Učenički iskazi bili su vrlo slični. Svi polaznici CINTI-ja naglašavaju svoje zadovoljstvo i sreću što mogu biti dio ovoga projekta Centra izvrsnosti SDŽ. Kažu da je teško, ali da im je drago što su tu.

S Centrom izvrsnosti zaista smo svi provirili kroz prozor budućnosti i upoznali nepoznati svijet novih tehnologija i informatike. Na mladima svijet ostaje! Veselimo se takvom svijetu!

Dominik Rvović
autori fotografija: Rijana Begović i Esma Heganović

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!