Select Page

Da ne pita starost di nam je mladost

Da ne pita starost di nam je mladost

Da ne pita starost di nam je mladost, odlučili smo još dok je mirisao rujan, a ljeto se smiješilo bježeći na jug.

U okviru programa Centra izvrsnosti SDŽ  Čuvari baštine s temom Mudre glave, mlade ruke u projektu Da ne pita starost di nam je mladost udružili su snage koordinatorica projekta Vedrana Propadalo, prof. biologije Simona Lucić, prof. matematike i informatike Marina Repušić, Aktiv Hrvatskoga jezika u sastavu: Andrijana Oršulić – Laštre, Ivana Jeličić, Anita Karin i Nataša Botica s učenicima 5.-8. razreda te članice Udruge Solinjani.

U gradu Solinu, kolijevci hrvatske povijesti, okupile su se oko ognjišta članice Udruge Solinjani te  počele  priče o znanjima, običajima i stvaralaštvu solinskoga kraja mladim članovima izvannastavnih grupa: Domaćinstvo, Mali rukotvorci i Prijatelji kulturne baštine. Zauzvrat će mali čuvari svoja znanja iz područja IKT-a  prenositi na starije osobe (obrada fotografije i teksta, prezentacije znanja i vještina putem društvenih mreža) jer društvene mreže novi su oblik svakodnevne komunikacije i popularnosti.

Zimski praznici prošli su radno. Zahuktala se radionica krojenja i šivanja.

Mi smo se povezali s Udrugom „Solinjani“ i prva je aktivnost tečaj krojenja i šivanja za učenike“, kaže ravnateljica Vedrana Propadalo.

Ispred udruge bile su članice: Miljenka Žižić, Vanja Jankov (najstarija članica 82 godine), Marina Vukšić, Ljuba Limić, Hela Milišić, Ernesta Barišić, Dolores Jaman i Dragana Jaman. Većina članica je  starija od 65 godina.
Na tečaju je bilo šaroliko društvo učenika: Nikol Varvodić (1.c), Marta Gotovac (3.a), Marija Gotovac (6.a), Ana Orošnjak (6.c), Mia Marić (5.b), Petra Špoljarić (4.b), Kiara Munivrana (4.b), Morena Knez (3.c), Rita Bijuković (3.c), Marijeta Mrše (2.b), Ivana Perajica (6.a), Lana Ivanković (5.c).

Učenici su naučili krojiti, vesti i šiti. U veseloj atmosferi nastale su torbe, torbice, pregače stolnjaci (tavajoli) za Uskrs. Plele su se pletenice, častilo kolačima, komuniciralo se uzajamno bez obzira na razliku u godinama. Kad se mlade i stare ruke slože, razvija se prijateljstvo zbog kojeg svijet samo bolji biti može!

Nakon toga će slijediti tečajevi kuhanja, izrade tradicionalnih pletenica u kosi, upoznavanje običaja i priprema za Uskrs dok će učenici  svoja znanja iz informatike prenijeti na članove Udruge i nastat će simbioza mladih i starijih osoba. Kroz izvannastavnu aktivnost Literarno-novinarska grupa i Prijatelji kulturne baštine  izradit će brošure o običajima, znanjima, receptima, kratkim crticama iz prošlosti te objašnjenjima dijalektalnog rječnika – zaključuje ravnateljica dodajući kako i jedni i drugi jedva iščekuju zajedničke aktivnosti.

Provedbu i konačni rezultat projekta učenici će prezentirati virtualnom izložbom i filmom na web stranici škole i putem društvenih mreža škole te radionicom na Otvorenom danu škole gdje će učenici i Udruga pokazati učenicima, roditeljima, lokalnoj zajednici i medijima što su naučili u međusobnoj suradnji.

Kad sam bila manja znala bih s bakom nešto šivati i krpati. Nas dvije smo znali izrađivati i plišance od neke stare odjeće. Dva puta bi izrezali isti oblik, napunili recimo rižom i zašili – priča nam Dora pokazujući kako su svi zajedno od botuna na tkanini “ispisali” i naziv svoje škole koja brižno čuva i njeguje bogatu solinsku baštinu rasplamsanom vatrom na ognjištu.

 

Anita Karin i Nataša Botica

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!