Select Page

II. gimnazija i Čuvari baštine pod sloganom – Zdravlje, uberi!

II. gimnazija i Čuvari baštine pod sloganom – Zdravlje, uberi!

„Zdravlje, uberi!“, projekt učenika II. gimnazije i mentorice, profesorice Marije Ljubenkov, interdisciplinarni je projekt u okviru Centra izvrsnosti, odnosno Čuvara baštine. II. gimnazija poznata je u našemu gradu kao škola s brojnim uspješnim izvannastavnim aktivnostima. Ovaj projekt samo je jedan u nizu onih čiji je cilj pokazati motiviranost učenika za izvanučionički rad te izvrsnost u obavljanju planiranih zadataka. Također, cilj mu je ukazati da je ljekovito i aromatično bilje dostupno i lako iskoristivo te najvažnije – osvijestiti mlade o količini, raznovrsnosti i bogatstvu znanja koje imaju naši stari. Tako učenici mogu osjetiti užitak i korisnost sudjelovanja u ovome projektu jer ih iskusni planinari podučavaju branju i sušenju ljekovitoga i aromatičnoga bilja. Međugeneracijsko druženje, boravak u prirodi, branje bilja, druženje s vršnjacima, praćenje napretka sušenja bilja, kreativno i znanstveno predstavljanje projekta – pozivnica je to za stjecanje znanja koja se ne odbija! A nisu je odbili učenici 3.f i 4. b razreda – Marjana Brstilo, Kristina Duvančić, Laura Buzolić, Bepo Mihovilović, Miroslav Mikelić, Katarina Čagalj, Ana Pezo, Ivana Klišanin, Arijana Radeljak i Leni Lovrić.

Početak njihove avanture, ispričala nam je prof. Ljubenkov, započeo je zadatkom za svakoga učenika – pronaći u osobnim bibliotekama ili u gradskoj knjižnici naslove koji govore o mediteranskome ljekovitom i aromatičnom bilju. Jedan je dio učenika dobio zadatak pretražiti internetske izvore o istoj temi, s pouzdanim podatcima. Potom su se učenici sastali s mentoricom i u dostupnim knjigama, ali i na internetskim stranicama, istraživali ljekovito i aromatično bilje Dalmacije želeći se upoznati s biljnim vrstama koje će kasnije brati. Dvadesetak su biljaka prepoznali kao one koje gotovo svakodnevno koriste u svojim domaćinstvima i te se biljke nadaju ubrati uz pomoć svojih planinarskih vodičica, članica planinarskoga društva HPD Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca, Marijom Kraljević i Ilonkom Banović. „Čuvarice planinarskoga doma“, kako ih nazivaju u njihovu planinarskom društvu, gospođe Marija i Ilonka rado su pristale povesti učenike u branje bilja po Kozjaku jer, kako i same kažu, branje je korisnoga bilja vještina koja se pomalo zaboravlja.

Susret vodičica i učenika dogovoren je, ali, nažalost i otkazan čak dva puta. Jednom zbog vremena, a drugi put zbog bolesti mentorice. Učenici su već počeli pomišljati da je ovaj projekt uklet, ali se nisu dali smesti. Optimistično su zaključili da sve ima svoj razlog i da će sada, na kraju zime, sigurno biti više biljaka za branje. Nastavili su planirati izgled Priručnika za branje i sušenje ljekovitoga i aromatičnoga bilja koji će izdati u okviru ovoga projekta. Tako su na sljedećemu sastanku odlučili koje će informacije biti u Priručniku, dogovarali se kako će grafički izgledati i, nimalo manje važno, baš se dobro zabavljali!

Učenici su nam ukratko ispričali što ih je motiviralo da se priključe ovome projektu. Kako kaže učenica 3.f razreda i sudionica u projektu Laura Buzolić, naši su pretci bili vješti u prepoznavanju korisnoga bilja te su ga brali i sušili kako bi im bilo dostupno cijele godine. Poznato je tako da je ljekovito i aromatično bilje stoljećima dio mediteranske kuhinje. U današnje smo vrijeme više skloni kupovini u trgovini nego branju. Upravo zbog toga gubi se vještina prepoznavanja, branja i sušenja bilja, zaboravlja se i medicinski značaj i učinkovitost njihova korištenja. To ćemo uskoro promijeniti!

Katarina Čagalj, naša maturantica i Kaštelanka koja živi u samome podnožju Kozjaka, naglašava da je laka dostupnost bilja samo dodatan podsjetnik koliko je vrijedno to što nam se nalazi nadohvat ruke.

Uskoro ih čeka novi sastanak s vodičima kako bi dovršili projekt. Nakon toga slijedi im kreativni proces – pisanje priručnika o ljekovitome bilju, kako bi ono bilo dostupno svima nama. Poželimo im sreću, dobro vrijeme i raznoliko bilje! Veselimo se njihovoj prezentaciji projekta u kojoj ćemo moći vidjeti izloške ubranoga i osušenoga bilja uz popratnu priču o tome kako je projekt tekao.

Melanie Biočić

 

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!