Select Page

Mother Earth – SOS Save Our Seas

Mother Earth – SOS Save Our Seas

Odjel za darovite Ministarstva obrazovanja Države Izrael i CI SDŽ pokrenuli su zajednički istraživački program obrazovanja potencijalno darovitih učenika. Program nosi simboličan naziv Mother Earth jer je posvećen očuvanju naše dragocjene planete. Odlučili su izabrati pet školskih timova iz obje države. Uz mentora u školskom timu pet je učenika osmog razreda. Školski tim naše osnovne škole čine učenici Marijeta Brzović, Roza Stanić, Tara Sovulj, Nola Kalajžić i Luka Tomasović te njihova mentorica nastavnica biologije i kemije Tamara Banović. Učenica Roza Stanić polaznica je programa CI  prirodoslovlje čime je škola ispunila uvjet natječaja da bar jedan član tima bude redovni polaznik CI SDŽ. Naš školski tim u suradnji sa školskim timom OŠ Kamen-Šine i skupinom učenika iz Izraela, polaznika Hofim centra za darovite učenike provode istraživanja na temu klimatskih promjena i njihovog utjecaja na društvo. Naša škola prijavila je projekt naziva Monitoring mikroplastika u vodama, a OŠ Kamen-Šine Scream from the deep-sea pollution. Teme svojih projekata prilagodili su temi partnerskog tima iz Izraela. Učenici moraju odraditi oko trideset i pet radnih sati u ovoj školskoj godini, a njihovi projekti moraju uključivati istraživački rad i mjerenja te izradu završnog izvješća.

Ovaj program omogućava našim učenicima upoznavanje učenika njihove dobi iz drugih škola u županiji, ali i učenika iz druge kulture te usavršavanja engleskog jezika i stjecanja iskustva u međunarodnom istraživanju. Suradnja učenika započela je u rujnu 2022. godine preko Zoom platforme, a završit će u ožujku ove godine. Na kraju procesa, istraživački proizvodi bit će predstavljeni na zajedničkoj virtualnoj konferenciji, a najuspješniji hrvatski timovi imat će priliku posjetiti Izrael. Tome se nada i naš školski tim te zato predano i vrijedno radi na projektu. Putovanje u Izrael izvrsna je motivacija, ali ipak na prvom im je mjestu njihov prvobitni cilj, a to je skrenuti pozornost javnosti na onečišćenje mora. Istražuju prisutnost mikroplastike u moru, analiziraju podrijetlo mikroplastike, pretraživanjem literature utvrđuju koju opasnost predstavlja mikroplastika u vodama, uspoređuju rezultate s izraelskim učenicima.

Svakog drugog četvrtka u 14 sati i trideset minuta po srednjeeuropskom vremenu sastaju se timovi na Zoom platformi. Prvo su se upoznali te svoje fotografije i interese podijelili preko Padlet interaktivne ploče. Tako su naši učenici upoznali  izraelske učenike Yoava, Shiru, Abigail, Amit, Daphinu, Roni, Ohada i Carmela te se zbližili i s učenicima OŠ Kamen-Šine  Marijom Sarom, Josipom, Majom, Mihaelom i Antom. Koristili su Padlet ploču kako bi preko nje podijelili prijedlog dizajna zajedničkog projektnog loga kojeg su uspješno zajedničkim snagama i oblikovali. Već se kod tih prvih zajedničkih zadataka mogla osjetiti ugodna i uspješna suradnja. Uskoro su odabrali i zajednički naziv Projekta SOS Save Our Seas.

Na jednoj od zajedničkih Zoom konferencija znanstvenik dr.sc. Pere Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita održao je predavanje na engleskom jeziku na vrlo aktualnu temu „Mikroplastika u moru“. Nakon predavanja učenici su postavljali pitanja znanstveniku i međusobno razgovarali o ovoj gorućoj problematici te su hrvatski učenici održali zajedničku terensku nastavu na gradskoj plaži u Omišu. Upoznali su mjerne instrumente, setove i protokole za određivanje fizikalno-kemijskih parametara morske vode. S obzirom da naša škola pripada zajednici GLOBE škola u mjerenju su korišteni GLOBE protokoli, a naš tim je podučio partnerske timove ispravnom korištenju protokola. Zajedno sa znanstvenikom dr.sc. Tutmanom napravili su monitoring i kategorizaciju morskog otpada na Velikoj plaži. Učenici su uz to provjerili fizikalno-kemijski sastav morske vode te koncentracije dušičnih i fosfatnih spojeva. Nakon skupljanja i razvrstavanja otpada s plaže, uz pomoć mentora, došli su do zaključka da je veći dio otpada došao s kopna, a ne iz mora te da bi mnogi posjetitelji plaža trebali biti odgovorniji sa svojim otpadom. Tijekom rada preko Zoom platforme pratili su ih učenici iz Izraela. Još jednom došao je do izražaja cilj projekta – podizanje razine svijesti o postojanju morskog otpada i mikroplastike u moru.

Učenici objedinjuju svoja istraživanja u raznim digitalnim alatima kao što je npr. Book Creator te tako stvaraju edukativne sadržaje za druge učenike na temu onečišćenja mora i ugroženih morskih vrsta. Naši učenici predstavili su projekt i na ENTER konferenciji 2022. Za tu prigodu izradili su i odjenuli se u svjetlucave kostime meduza te tim kreativnim načinom postali prava atrakcija konferencije. Privukli su pažnju posjetitelja i još jednom naglasili da odgovornijim ponašanjem i zajedničkim djelovanjem možemo dobiti čišći Jadran.

Ira Stanić, Karmen Ercegović i Gabriela Tičinović

 

 

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!