Select Page

Natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa

Natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa

Naša Škola već godinama ostvaruje uspješnu suradnju sa Gradskim društvom Crvenog križa u Splitu na programima Klub mladih, humanitarnoj akciji „Solidarnost na djelu“, provođenju preventivnih edukacija o trgovanju ljudima te Natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje se održava nakon pandemijske pauze od dvije godine.
Ovogodišnja ekipa mladih iz naše škole učenici su 3. or i g1. p razreda: Mario Samaržija –  vođa ekipe, Anamarija Sarač, Elisabetta Russo, Paola Buzov, Mario Radman i Dunja Mikšić.
U pripremama za natjecanje, ekipi su pomogle učenice g1.p razreda: Lea Dugandžić, Petra Bućan, Iris Capan i Klara Volarević, koje će  volontirati na Natjecanju mladih.

Kako bi se upoznali s djelatnostima Gradskog društva Crvenog križa Split, odlučili smo porazgovarati s gđom. Silvanom Nikolić, jednom od organizatora ovogodišnjeg Natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Dobar dan gđo. Nikolić. Možete li predstavit sebe i svoju ulogu u HCK?

Dobar dan. Moje ime je Silvana Nikolić, i unutar Gradskog društva Crvenog križa Split vodim službu rada s mladima, koja uključuje suradnju sa školskim i predškolskim ustanovama. Također sam zadužena za program psihosocijalne podrške u kriznim situacijama.

U prosincu je obilježeno 100 godina djelovanja Gradskog društva Crveni Križ u Splitu.
Koje su djelatnosti splitskog Crvenog križa?

U Gradskom društvu Crvenog križa Split provodimo razne programe u okviru naših socijalnih, humanitarnih i zdravstvenih djelatnosti. Jedna od najstarijih je Prva pomoć. Provodimo edukacije građana kandidata za vozače.
Poseban naglasak stavljamo na edukaciju djece i mladih u vještinama Prve pomoći. Imamo program dobrovoljnog darivanja krvi i tu ostvarujemo suradnju sa školama jer darivatelji krvi mogu biti učenici četvrtog razreda koji su punoljetni.
Pružamo podršku socijalno ugroženim sugrađanima kroz socijalne programe i tu ostvarujemo dobru suradnju sa školama i vrtićima.
Postoji posudionica ortopedskih pomagala, naši sugrađani donesu višak ortopedskih pomagala koji mogu poslužiti drugima. 
Provodimo programe u odgojno obrazovnim ustanovama s ciljem edukacije djece i  mladih. Provodimo i  pripreme za djelovanje u izvanrednim situacijama, kao što su potresi i poplave, i krizne situacije. Radimo na pripremi i obuci interventnih timova te djelujemo u izvanrednim situacijama koje i nisu tako rijetke.
U vrijeme korone dogodio se potres u Petrinji, a sad će i godinu dana od ukrajinske krize i prijema raseljenih osoba iz Ukrajine u našem gradu.

Ubrzo se održava Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Koliko se osnovnih i srednjih škola ove godine prijavilo?

Ovogodišnje natjecanje održava se prvi put nakon 2020. Godine, kada nismo uspjeli provesti međužupanijsku razinu natjecanja. Nakon gradske razine, dogodio se “lockdown” tako da smo imali jednu pauzu. Ove godine imamo manji broj škola nego uobičajeno , možda i zbog ove pauze, ali mi smo jako zadovoljni. Natječe ih se petnaest, devet osnovnih i šest srednjih škola.

Koja je razlika u natjecanju podmlatka (osnovna škola) i mladih (srednja škola)?

Natjecanje se, prema pravilima,  provodi u dvije kategorije. Razlika je u kurikulumu Prve pomoći. Osnovne škole nemaju reanimaciju i postupke oživljavanja kao što imaju mladi. Ostao je slično. Natjecanje se provodi teoretski i praktično. Tri testa imaju iz poznavanja pokreta Crvenog križa, ljudskih prava i poznavanja Hrvatskog Crvenog križa. Jedan test je iz poznavanja Prve pomoči.
Mladi najviše vole praktična radilišta sa markirantima i realističnim prikazom ozljeda gdje imaju situaciju kakva se  može zateći u realnom životu. Timski pružaju pomoć. Na natjecanju je šest članova prijavljeno, a na radilištima se natječe njih pet. Postoji vođa ekipe, ali to je jedan timski rad, moraju funkcionirati kao grupa i biti usklađeni.

Mogu li se stečena znanja i vještine upotrijebiti  dalje u životu?

Itekako. Mi vjerujemo da su to vrlo praktična znanja i vještine koje je potrebno obnavljati. Imamo mlade koje volontiraju kod nas godinama i utvrđuju svoje vještine pa sada i poučavaju svoje vršnjake. Oni su zaduženi za pripreme unutar Crvenog križa i pripreme u školama. Poznavanje Prve pomoći je veoma korisno i važno. Osim toga, razvijaju se i druge vještine. Mladi uče surađivati jedni s drugima, uče se komunikacijske vještine, dakle životne vještine koje su im potrebne. Izgrađuje se i samopouzdanje kod priprema za natjecanje. Vjerujem da se puno toga kasnije može primijeniti u životu.

Ističe li se posebno jedna splitska srednja škola tijekom prijašnjih godina u natjecanju?

Posljednjih desetak godina smo bili prilično uspješni,  i od svih tih godina, samo 2019. godine nismo išli na državno natjecanje. Tada je išla Dubrovačko-neretvanska županija. Naime, natječemo se zajedno sa Dubrovačko-neretvanskom županijom u međužupanijskoj kategoriji.
Od srednjih škola ne bih htjela nikoga izdvojiti jer poštujem napor škola za uključivanje natjecanja u izvannastavne aktivnosti. Na  državnu razinu su najčešće išle dvije srednje škole, III. i IV. gimnazija, dok su učenici Osnovne škole Kman-Kocunar dva puta bili državni prvaci.

Koliko je škola sudjelovalo u akciji „Solidarnost na djelu“?

Ove godine je sudjelovalo 29 škola u akciji “Solidarnost na djelu” koju smo pokrenuli početkom studenog kako bi naši sugrađani u prosincu dobili blagdanske pakete.
Zadnjih se godina oslanjamo na učeničku solidarnost i moram istaknuti da je to akcija sa velikim odazivom i nesebičnim donacijama od strane učenika splitskih škola. Ove godine smo prikupili skoro 4 tone hrane i higijenskih proizvoda u protuvrijednosti  oko 8 tisuća eura. Zahvaljujući upravo tome su naši socijalno ugroženi građani dobili svoje pakete a neki učenici su i volontirali tijekom podjelom paketa.

HCK je pokrenuo apel za pomoć stradalnicima u potresu koji je nedavno pogodio Siriju i Tursku. Skupljaju li se samo novčane donacije ili se može donirati hrana, odjeća?

Prema apelu koji je raspisao Hrvatski Crveni križ,  prikupljaju se samo novčane donacije zbog ograničenja za transport i dostavu, a kad se otvore mogućnosti, onda se mogu prikupljati i hrana i odjeća. Ponekad bude problem prikupljat hranu i odjeću jer se zbog viškova javlja problem sa skladištem.

Koliko je teško poticati ljude na humanitarna djela potrebitima i unesrećenima, pogotovo u ova teška vremena?

Iz moje perspektive, rekla bih da nije. Kad god napravimo neki apel, odaziv je dobar. Ljude je još uvijek lako pozvati na komponentu humanosti. Zahvaljujući toj solidarnosti mi uspijevamo odgovoriti na dosta potreba.

Matija Barić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!