Select Page

Neka se čuje glas iz Slatina

Neka se čuje glas iz Slatina

Ohrabreni prošlogodišnjim projektom, odlučili smo i ove godine sudjelovati u programu Centra izvrsnosti multimedije i jezika (CIMAJ). Projekt smo nazvali „Glas iz Slatina daleko se čuje” jer je to i naziv našeg podcasta koji je jako popularan među učenicima i mještanima. Ponosni smo što je projekt odabran i što imamo priliku predstaviti se javnosti.

Slatine su malo otočno mjesto bogato različitim aktivnostima u kojima sudjeluju svi učenici. Cilj projekta je približiti sve školske i mjesne aktivnosti široj javnosti kako bismo povezali naše mjesto i otok s cijelim svijetom. Za uspjeh projekta potrebna je suradnja svih učenika i učitelja. Nas je u školi malo, imamo samo 55 učenika, stoga svi sudjelujemo u različitim projektima. Slatinski CIMAJ tim čine učenici 7. i 8. razreda:  Marina Andrijolić, Ana Ćatipović, Ivana Grgurević, Sara Jerković, Matilda Klaus, Filip Škrobica i Roko Vantić. Voditeljica projekta je naša nastavnica Hrvatskog jezika Marina Ležaja.

Planiramo predstaviti školska i mjesna događanja na društvenim mrežama te imamo Facebook stranicu, Instagram stranicu i YouTube kanal na kojem inače objavljujemo naše podcaste, a sad smo se odlučili i probati snimati i uređivati YouTube Shorts. Korištenjem društvenih mreža možemo se u kratkom vremenu približiti velikom broju ljudi i tako obavijestiti javnosti što sve radimo u školi. Uz to, učimo razumijevati utjecaj medija i njihov velik utjecaj na svakog čovjeka. 

Kako puno pišemo tekstove kao što su vijest, izvješće i obavijest, razvijamo i svoje jezične vještine. Osim što vježbamo iznositi misli i osjećaje te prikupljati informacije, učimo se i dorađivati naše tekstove. Učimo i poštovati rok za predaju tekstova, a od ove godine pazimo i na obradu fotografija. Vježbamo i kritički pristupati nekim temama, posebno ekološkim jer naša škola ima dijamantni status Eko-škole.

Naša škola trenutno sudjeluje u dva Erasmus projekta, uspostavili smo suradnju sa slovenskom Osnovnom školom Nove Jarše i njemačkom školom KGS Bad Münder. Ovim projektom želimo obavještavati javnost o različitim aktivnostima i dobrim stranama međunarodne suradnje.

Cilj nam je njegovati otočnu tradiciju maslinarstva i posvetiti se važnosti očuvanja pčela. Želimo pokazati kako je život u malom mjestu na otoku puno više od uživanja u suncu i moru.

Naša najdraža aktivnost je priprema i snimanje podcasta o različitim temama. Učimo se ponašati ispred i iza kamere te polako prolazimo faze snimanja podcasta. Nije to baš lako jer svi žele biti iza kamera, a malo tko ispred. Nađu se i hrabri koji se uhvate voditeljskog dijela, ali i za to je potrebno dosta pripreme. Najzanimljiviji dio je uređivanje i montiranje u programu DaVinci Resolve s čime nam pomaže naša knjižničarka Tea Radić. Planiramo snimati podcaste u studenom, prosincu, ožujku i svibnju o različitim temama.

Aktivno ćemo sudjelovati i u snimanju video reportaža i intervjua, a odvažit ćemo se i na snimanje kratkog dokumentarnog filma. Podijeljeni smo u timove koji rade istraživački dio, snimateljski dio i uređivački dio. Složen je to proces i uvijek pomažemo jedni drugima.

Jedan od ciljeva je i što bolja suradnja s lokalnim poduzetnicima te Udrugom za očuvanje kulturne i prirodne baštine Slatina s kojom već surađujemo u različitim kreativnim radionicama i ekološkim akcijama. Ponosni smo što u našem projektu sudjeluju i naši inojezični učenici te tako obogaćuju našu malu zajednicu.

Čeka nas puno posla, ali zajedničkim trudom možemo učiniti da se dobar glas iz Slatina čuje daleko. Veselimo se projektu i suradnji!

Ana Ćatipović

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!