Select Page

Projekti CI SDŽ u Grafičkoj školi

Projekti CI SDŽ u Grafičkoj školi

Bili smo iznimno ponosni što je naša škola dobila sva četiri projekta CI SDŽ na koja se prijavila: Cimaj, Dalmatinski suvenir, Rast i Čuvari baštine. 

Projekt „Dalmatinski suvenir“ dio je aktivnosti programa Centra izvrsnosti poduzetništva koji želi kod mladih potaknuti kreativnost, inicijativu i poduzetništvo u sklopu postojećih učeničkih zadruga. Dalmatinski suvenir koji je naša škola odabrala je magnet u obliku srdele. Srdela ima veliki značaj u Dalmaciji, hraniteljica je naših predaka, sadašnjih i budućih generacija. Magnet srdele učenici, uz podršku svojih mentora, izrađuju od dvije vrste materijala, emajliranog bakra i glazirane gline. Proizvod će biti u ekološkom pakiranju koji su osmislili učenici grafičkog usmjerenja.  

Proces izrade bakrenih srdela počinje preciznim piljenjem šablone na metalnoj podlozi, nastavlja se obradom površine abrazivnim sredstvima te dodavanjem emajla koji će se pretvoriti u staklenu caklinu u peći na temperaturi od 750 °C.  Za proizvodnju srdela od gline korišten je kalup koji su izradili dizajneri metala. U kalup se utiskuje prerađena glina bez nečistoća. Radovi se po potrebi bruse abrazivnim papirom te peku u peći na 950 °C. Radovi se potom ukrašavaju engobom u zelenoj boji i ponovno peku. Posljednje, treće pečenje na temperaturu od 1000-1100 °C, radi se nakon nanošenja same glazure. Radovi se postepeno hlade da se izbjegne pucanje ili odvajanje glazure od same površine. 

Projekt Rast, ujedno je i najnoviji projekt CI SDŽ.

Program je usmjeren na uočavanje i rješavanje problema, istraživački i praktični rad, razvijanje samostalnosti i savladavanje životnih izazova. Osim kompetencija potrebnih za  cjeloživotni razvoj i učenje, učenici će proširiti svoje spoznaje o zaštiti okoliša, održivom razvoju i građanskom aktivizmu. U sklopu dobivenog projekta Tranzicija škola, kvart, grad učenici su odslušali predavanje o Klimatskim promjenama u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i predavanje Uvod u permakulturu u organizaciji udruge Permakultura Dalmacija.

Prijavili su se u 4. Nacionalnu Kampanju sadnje stabala koju organizira Udruga za zaštitu prirode i okoliša “Zasadi stablo, ne budi panj!” Dobili su rasadu koju su posadili oko škole i na školske balkone. U travnju ih čeka “Mini akademija održivosti” u organizaciji UniCompoSt-a. Akademija se sastoji od četiri modula u kojima je  sadržaj fokusiran na ekologiju, kružnu ekonomiju i održivi razvoj. Program se temelji na mješovitom pristupu – osnovnoj teorijskoj podlozi nužnoj za praktičan rad te intenzivnom praktičnom radu. Do kraja projekta učenici planiraju educirati učenike drugih škola o pravilnom odvajanju otpada te se sredinom svibnja uključiti u Zelenu dječju transverzalu.

Projekt „Čuvari baštine“ namijenjen je potencijalno darovitim učenicima u umjetničkom ili humanističkom području, ali i svim učenicima koji su voljni uz dodatni uloženi trud steći nova znanja ili izbrusiti postojeće vještine. Cilj programa je osvijestiti učenike o važnosti očuvanja prirodne i kulturne zavičajne baštine kroz projektni ili istraživački rad koji potiče suradničko učenje.  Ovogodišnja tema natječaja  je “Mudre glave, mlade ruke” u kojoj je cilj prenošenje znanja i vještina starijih generacija na djecu i mlade.

Projekt “Pletivo jučer, danas, sutra”, koje je naša škola osmislila, za ideju ima obnavljanje i osuvremenjivanje vještine pletenja kroz različite materijale koje naši umjetnici koriste u svakodnevnom radu u nastavi. Čuvari baštine iz Grafičke su posjetili Etnografski muzej te su se upoznali sa nematerijalnom kulturnom baštinom, tkali su na malom tkalačkom stanu i grataž tehnikom oslikavali čipku.
Sljedeći tjedan učenici idu u posjetu gđi. Ljiljani Vojković gdje će učiti plesti košare od šiblja- krtole i opanke od ovčje i kravlje kože. Tkati će na velikom tkalačkom stanu tapete i prekrivače.

Za dva tjedna planiran je posjet Studiju konzervacije-restauracije na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Učenike će ugostiti predstojnik Odsjeka za konzervaciju-restauraciju prof. Filip Rogošić i pokazati im tehnike restauracije starih metalnih predmeta. Ubrzo će u školi započeti tečaj pletenja koje će voditi gospođe u mirovini, željne prijenosa svoga znanja mlađim generacijama. Čuvari baštine iz Grafičke će svoje radove prezentirati na izložbi koju naša škola svake godine organizira u svibnju.


Matija Barić
autor fotografija: Marin Jurić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!