Select Page

Važnost zelenih površina na urbanom području grada Splita – Otvorenje putujuće izložbe zelene tematike

Važnost zelenih površina na urbanom području grada Splita – Otvorenje putujuće izložbe zelene tematike

Splitski skautski zbor i Osnovna škola Brda otvorili su u ponedjeljak, 12. 12. 2022. u 11:30 h u atriju škole putujuću izložbe zelene tematike u sklopu projekta „Scout city – grad po mjeri djece – 2. generacije“, sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i podržanog od strane Europskih snaga solidarnosti. Naziv izložbe je „ZELENO, VOLIM TE ZELENO“ (prema pjesmi F. G. Lorce), a tema koju ova izložba ističe je važnost  zelenih površina na urbanom području grada Splita.

Učenici ove škole, u okviru programa CIMAJ, imali su priliku intervjuirati predsjednika Splitskog skautskog zbora. Pročitajte što je gospodin Edi Perić podijelio s našim učenicima u razgovoru kojeg je vodila učenica osmog razreda Iva Granić:

Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora

Što Vam je bila inspiracija za ovaj projekt?

– Prva inspiracija mi je bilo to, što sam izviđač i cijeli život radim s djecom i mladima. Drugo, u ovom gradu ima jako malo zelenih površina. Treća stvar je, mi vam ne možemo ni zapovjediti ni narediti, ali vam možemo pokazati. Vi trebate donositi  odluke, a mi ćemo vam pomoći u njihovom ostvarenju.

Što ste željeli postići ovim projektom?

– Da djeca i mladi u svim školama vide, što mi mislimo o ovom gradu i što njemu treba. U svim krajevima Hrvatske ljudi čuvaju svoju nematerijalnu baštinu kao na primjer Istra, Zagorje, Slavonija… Jedino grad Split ne čuva svoju nematrijalnu baštinu, svoj stari govor. Željeli smo ovim projektom promovirati naš stari govor te smo osmislili QR kviz u kojem možete provjeriti svoje znanje.

Tema je dosta kreativna, zašto ste se odlučili prezentirati je u obliku izložbe?

– Ako projekt napravimo u obliku izložbe, to može vidjeti veći broj ljudi. Osnovne škole broje oko 13,5 tisuća učenika, a srednje škole upola manje od toga.  To znači da će ovu izložbu vidjeti preko 20 tisuća djece i mladih.

Kako su tekle pripreme ove izložbe?

– U svakom poslu pa tako i u ovom treba imati dobar tim, jednu dobru grupu prijatelja. U zadnjem trenutku, kada su se postavljali završni detalji, ja se nisam brinuo. Kada nešto organizirate, bitno je da imate ljude kojima vjerujete i da se zna tko što radi, odnosno da svi rade ono što najbolje znaju.

Koja je Vaša poruka mladima?

– Volite zeleno! Imamo puno problema. Klima se mijenanja, okoliš je sve zagađeniji, a o stakleničkim plinovima neću ni govoriti. Prisutna je nečistoća kopna, ali i mora. Zbog toga stvarno mislite zeleno! Ako budete tako mislili, onda ćete tako i raditi.

Kakav očekujete odaziv mladih? Jeste li primjetijli da se odaziv povećava zbog toga što imate više projekata i suradnji?

– Naravno. Ja sam inače koordinator akcije “Boranka” za grad Split. U početku sam morao zvati ljude, tko od njih želi doći pomoći pošumljavati. Ove godine  nisam nikoga zvao, nego su se oni sami odazvali. Preko 500 mladih iz srednjih škola javilo mi se da žele doći subotom kopati i saditi nova stabla. To je nešto, što mene čini jako sretnim i daje mi vjeru u vaše generacije. Kada dođem u ovu školu, točno vidim da razmišlja na takav način, od atrija škole pa do svih različitih aktivnosti. Ovo je škola, u koju bih želio da ide moje dijete. S vašom školom započeo sam jedan put, za kojeg se nadam da će potrajati. Kada vi posadite stablo, niste ga posadili samo sebi i ne uživate samo vi u njegovom kisiku, već i svi drugi.

Što vas je potaklo na povezivanje starog splitskog govora s prirodom?

– Stari splitski govor nije nužno vezan uz prirodu. Naša zamisao je bila, kada već radimo izložbu, da pokušamo potaknuti, da se jednog dana taj splitski govor uči u školama. Ne očekujem da će buduće generacije govoriti kao stari Splićani, nego da će ga razumjeti. Kažu da je stari splitski govor najmekši među čakavskim narječjima. Kako je grad velik i kako su se dogodile mnoge promjene, on se najviše izgubio i mi, kao građani, želimo ga očuvati.

Igor Drača, autor fotografija i grafički urednik izložbe

U čemu pronalazite inspiraciju za svoja djela?

– Inspiraciju pronalazim u svemu. Priroda je konstantan izvor inspiracije. Parkovi su dijelovi prirode, u koje želim izvesti ljude, jer, u njima se cijeli moto izložbe pokaže. U njima se događa ljubav, zabava, inspiracija, veselje…

Kako ste se odlučili da Vaša djela budu dio ovoga projekta?

– Dobio sam poziv od jako dobrog prijatelja Edija. On me pitao mogu li doprinijeti ovom projektu i tako je sve ovo krenulo. Počele su se događati predivne i zanimljive stvari.

U kojim ste sve izložbama sudjelovali?

– Sudjelovao sam u mnogim i velikim izložbama, ali  ja nekako imam svoju drugačiju putanju. Inače sam grafički urednik. Mislim da je, možda, bolje pitanje, na kojim sam knjigama radio. Moje knjige su, na jedan način, izložbe svijetu. Do sada sam izradio preko dvadeset školskih monografija. Po meni, to je puno više od same izložbe. Izložbu vidi petstotinjak ljudi, a knjigu  vidi šira publika.

S kojom se knjigom najviše ponosite?

– Ponosim se sa svakom, jer, u svaku od njih je uloženo maksimalno truda i vremena. Ako vas kasnije nešto odvede na medicinski, građevinski ili pomorski fakultet, zasigurno ćete imati priliku učiti iz moje knjige.

Koji je bio ključni trenutak u Vašem životu, u kojem ste se odlučili postati fotograf?

– Odlučio sam se baviti fotografiranjem kada mi je otac dao kameru u ruke, a to je bilo prije nego sam krenuo u  osnovnu školu. U srednjoj školi sam se počeo baviti s grafičkim dizajnom, odnosno, počeo sam ga učiti. Tada mi je bilo jasno da ću se s time baviti u životu.

Mogu li Vaše slike pomoći mladim ljudima da shvate važnost umjetnosti?

– Kvalitetna fotografija, osim što je zrcalo duše autora, oplemenjuje i srce svakoga, tko ju pogleda. Ako ona može prenijeti doživljaje i osjećaje, onda je ona prava fotografija.

Koja je Vaša poruka mladima?

– Što god radiš i čime god da se baviš, bavi se s maksimalnom strašću i ljubavlju prema tome. Uživaj, jer to je ono što si ti izabrao.

Iva Granić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!