Select Page

Volontiranje mladih grafičara

Volontiranje mladih grafičara

Od samog osnutka Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju je (pre)poznata kao veliki poticatelj volontiranja te je u svojoj 30-godišnjoj povijesti veliki broj učenika i nastavnika sudjelovao u volonterskim akcijama i raznim vidovima humanitarnog rada. U kratkom popisu spomenuti ćemo samo neke od provedenih volonterskih aktivnosti – da su učenici oslikali prijemni odjel pedijatrije KBC Split, uredili fasade dječjeg doma Maestral, izradili edukativno – društvene igre tehnikom 3D printanja za aktivnost Pretežno vedro Zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije, pomagali građane slabijeg imovinskog statusa, izradili tapiserije u suradnji sa štićenicima Centra za odgoj i obrazovanje  ‘Slava Raškaj’ i Centra za odgoj i obrazovanje ‘Juraj Bonači’, dizajnirali ‘Plakate za dušu’ u svrhu korištenja vizualne komunikacije u zaštiti mentalnog zdravlja, redovito surađivali s Volonterskim centrom Split, Crvenim križem, udrugama ‘Mi’ i ‘Most’, SKAC te bili dio projekta “Pretežno Vedro“, a kao javno priznanje iskazanog doprinosa škole razvoju volonterstva došla je nagrada „Vinka Luković“.U suradnji s gđom Antonijom Matković Puljek iz Regionalnog volonterskog centra Split održana su dva sastanka školskog volonterskog kluba i na njima su dogovorene daljnje aktivnosti. Prva je bila „Boranka“ na kojoj je sudjelovalo 20 učenika naše škole u pratnji 3 nastavnika te „72 sata bez kompromisa“ na kojoj je sudjelovalo 4 učenika u pratnji jednog nastavnika. Dogovori su oko volontiranja naših učenika u udrugama Srce, DYXY i Liga za prevenciju ovisnosti, s kojima smo dosad razvili dobru suradnju.

Boranka je održana 15.10 u 13:00; 20 učenika u pratnji  3 nastavnika uputila su se na Mosor gdje ih je dočekao Splitski skautski savez s voditeljem Edijem Perićem. Učenicima je podijeljena radna oprema te su upućeni u pravila sadnje stabala na krškom reljefu Mosora. U grupama su se sadile mladice primorskog bora, čempresa i hrasta. Zbog male šanse za uspijeh, hrast su posadili dublje. Zahvaljujući organiziranosti i timskom radu zasađeno je preko 30 sadnica. Svatko je pridonijeo akciji na svoj način, kopanjem, odlaskom po mladice ili njihovim polaganjem u rupe. Radi uspješnog rasta sve mladice su bile zasađene sa 2 metra udaljenosti te okružena kamenjem radi zaštite. Po završetku rada u popodnevnim satima učenicima su podjeljene potvrde o sudjelovanju. Naša škola je dobila 5 sadnica primorskoga bora koje su bile zasađene oko škole.

Dok je jedna skupina bila na „Boranki“, druga je posjetila zakladu „Beštie“ za napuštene životinje te ih je voditelj azila, Zvonimir Filipović, osvjestio o načinima pomaganja. U azilu nalazi se velik broj nezbrinutih životinja. Zahvaljujući čipiranju zna se ime svake životinje, je li cijepljena, gdje i kada je pronađena. Psi koje su volonteri dobili taj dan su braća i sestre, a ime su dobili po likovima iz serije „Teorija Velikog Praska“. Nakon upoznavanja životinja i sat vremena druženja. Uputili su se na plažu u Kaštel Sućurcu gdje su se s njima zbližili i igrali nekoliko sati. Po završetku druženja bilo je teško odvojiti se od životinja. Voditelj je dao izjavu o važnosti ovog azila. Sva ljubav i dobra volja volontera i radnika u azilu je povezala cijeli doživljaj i iskustvo, koje će učenicima ostati u sjećanju.

 

 

Andrea Melvan i Dora Milošević

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!