Select Page

√ENTER konferencija vratila se korijenima

√ENTER konferencija vratila se korijenima

Ovogodišnja √ENTER konferencija  Izazovi u radu s darovitima i visokomtiviranima održana je od 2. do 4. studenog 2023. godine u ugodnoj atmosferi dvorana hotela Radisson Blu Split.

Postignuti ciljevi konferencije, razmjena znanja, vještina i primjera dobre prakse pružili su dodatni impuls našem odgojno-obrazovnom sustavu kroz inovativnost i nove perspektive, a sve usmjereno na razvoj interesa kako visokomotivirane djece i mladih tako i odgojno-obrazovnih djelatnika.

Kroz tri dana i predavanja na dvije pozornice te praktične radionice brojni dionici odgojno-obrazovnog sustava prikazali su svoja iskustva u uspostavi sustava podrške potencijalno darovitima i visokomotiviranima, rješenja za izazove s kojima su se u svom radu susretali kao i brojne primjere inovativnih ideja u radu s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima. Svi prisutni kroz primjere dobre prakse mogli su pronaći dio onoga što će implementirati u svakodnevnom radu, a sve u svrhu unaprjeđenja odgojno-obrazovnog sustava.

Stvaranje poticajnog okruženja temelj je za ostvarivanje potencijala darovitih, ali i sve ostale djece i mladih. Osnova unošenja promjena je svakako i povezivanje s istomišljenicima radi podrške, umrežavanja i razmjene ideja, što su sudionici konferencije mogli postići kroz druženje između predavanja i radionica.

Kao zaključke konferencije izdvajamo nekoliko njih koji su izloženi nakon okruglog stola u kojem su sudjelovali praktičari iz nekoliko županija, a koji su govorili o iskustvima uspostave brige za potencijalno darovite i visokomotivirane na svom području. Svi su se složili da su djeca i mladi koji žele i mogu više blago koji moramo njegovati, podupirati i pomagati na putu realizacije njihovih potencijala. Kako bismo to i mogli, potrebno je djelovati kroz više područja odnosno sustava podrške: obiteljske, odgojno-obrazovne i društvene. Svakom od ovih sustava možemo pomoći dijeljenjem iskustava i povezivanjem, odnosno osiguravanjem edukativne, savjetodavne i institucionalne podrške. Radionice za roditelje, edukacije za odgojno-obrazovne djelatnike kao i izgradnja sustava na nacionalnoj razini neki su od načina na koji se može graditi sustav podrške kako za darovitu i visokomotiviranu djecu i mlade, tako i za njihovo neposredno okruženje.

Na kraju, zahvaljujemo svim partnerima, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Carnet-u, koji su omogućili da ovogodišnju konferenciju podignemo na viši nivo i pokažemo kako odgojno-obrazovni sustav ipak stvara podršku za jačanje kapaciteta svih dionika. Konferencija je  financirana kroz projekt Jadranski regionalni znanstveni centar.

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!