Select Page

BioMOZAIK Krš i more

O projektu

KRATKI OPIS

Projekt BioMOZAIK Krš i more obuhvaća OŠ na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih JLS-ova SDŽ, čiji učitelji i učenici pokazuju snažan interes, ali imaju manjak resursa za realizaciju programa u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva u sektoru bioekonomije, biotehnologija, zelene i plave ekonomije/inovacija kao odrednica novih politika EU i RH.

 

CILJ PROJEKTA

Cilj projekta je razvoj izvrsnosti u osnovnoškolskom obrazovanju u području STEM-, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva s naglaskom na područje bioekonomije i biotehnologije.
Ovaj projekt prva faza je šireg regionalnog projekta izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije, odnosno dio nacionalnog strateškog projekta Izvrsna.hr, koji Splitsko – dalmatinska županija pokreće u suradnji s Centrom izvrsnosti u Ličko – senjskoj, Osječko – baranjskoj i Virovitičko – podravskoj županiji.

Dionici projekta

Projekt „Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more“, akronim BioMOZAIK Krš i more, financiran je iz EGP (Europski gospodarski pojas), Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveška (Norveška – glavni predstavnik) financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. – 2021.

OŠ IGK Cista Velika

Nositelj projekta

-------------------------------

Osnovna škola I.G.Kovačića Cista Velika radi kao osmogodišnja matična škola s jednom četverogodišnjom područnom školom u Cisti Provi. Upisno područje Osnovne škole I.G.Kovačića Cista Velika obuhvaća djecu iz Ciste Velike, Ciste Provo, Biorina i Dobranja. Ukupan broj učenika u matičnoj i područnoj školi je 62 učenika.

Osnovna škola Kamešnica

Partner

------------------

provodi velik broj programa i aktivnosti iz STEM područja u što se ubrajaju 4 redovna predmeta, dodatna nastava iz matematike, biologije, fizike i kemije, izvannastavne aktivnosti: Robotika, Mali znanstvenici, Biosigurnost i biozaštita u školama te Matematička komunikacija. Organizira se i Klokan bez granica, Večer matematike, Dan broja Pi, Matematika u prirodi, Fizika u prirodi i dr.

Osnovna škola Milana Begovića

Partner

---------------------

je, uz 4 redovita programa iz STEM područja, organizirala i dodatnu nastavu iz matematike s ciljem motiviranja djece i razvijanja znanja iz navedenog područja. Također, imaju priliku biti član programa Robotike. Informatika je izborni predmet. Provode se programi aktivnog građanstva, Klub mladih tehničara te Mali ekolozi, Novinarsko-dramska grupa i Turistička kultura.

Osnovna škola Trilj

Partner

-------------------------------

svojim učenicima osigurala 11 programa iz STEM područja koji uključuju redovne programe iz kemije, biologije, matematike i fizike, dodatnu nastavu iz biologije, kemije i fizike te izvannastavne aktivnosti Mladi ekolozi, Mladi prirodnjaci, Mladi fizičari i dr. U suradnji s Centrom izvrsnosti SDŽ, radi na razvijanju kognitivnih sposobnosti i socioemocionalnih vještina kod učenika. Informatika je izborni predmet.

Osnovna škola J.V. Perić

Partner

------------------

je za svoje učenike uz redovnu nastavu, organizira i dodatnu nastavu iz matematike, biologije, fizike i geografije. Kao i prijašnji partner, škola surađuje s Centrom izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije. Zajednički cilj im je utvrđivanje darovite i potencijalno darovite djece te nakon utvrđivanja, njihovo uključivanje u razne programe Centra izvrsnosti kako bi jačali i razvijali svoja znanja i vještine.

Osnovna škola Runović

Partner

---------------------

uz redovnu nastavu organizira i dodatnu nastavu iz matematike, biologije, fizike i geogradnje. Učenici imaju priliku sudjelovati u STEM programima Mladi biolozi, Mladi geografi i Mladi tehničari. Škola ima 1 specijaliziranu učionicu i 7 općih. Kabineti za kemiju, fiziku, matematiku i biologiju su male prostorije djelomično opremljene pomagalima potrebnim za rad. Učenička zadruga NOVAE je aktivna.

OŠ Dr. Fra Karlo Balić

Partner

-------------------------------

kada je riječ o STEM programima, u školi postoje radni kabineti kemije/biologije, povijesti/geografije, informatike/fizike i tehničke kulture. Škola u svom kurikulumu nosi ukupno šest (6) STEM predmeta: fiziku, kemiju, biologiju, geografiju, matematiku i tehničku kulturu. Informatika je izborni predmet. Organizirana dodatna nastava iz STEM područja matematike i geografije. Učenička zadruga Šestančica aktivno djeluje.

OŠ Ivana Mažuranića

Partner

------------------

Osnovna škola Ivana Mažuranića iako raspolaže s određenim brojem računala, njihova kvaliteta nije zadovoljavajuća. Također, škola posjeduje samo 1 pametnu ploču. Kada je riječ o IKT-u, predmet, informatika je izborni predmet, a nastava je organizirana u 17 grupa. Programi Robotika i Mladi tehničari pojedinačno broje po 10 učenika. Organizirana je i dodatna nastava iz matematike i geografije

OŠ Tin Ujević

Partner

---------------------

uz redovitu nastavu, STEM program obuhvaća i dodatnu nastavu iz matematike, kemije, biologije i geografije. Organiziran je i program Mali istraživači koji za cilj ima podizanje razine interesa učenika za STEM. Kada je riječ o poduzetničkom programu, učenici sudjeluju u Robotici i u programu Mali kreativci. Predmet Informatike pohađa 100% razredne nastave i 42% predmetne nastave, samo sedmi i osmi razredi.

Cluster za eko-društveni razvoj i inovacije, CEDRA Split

Partner

-------------------------------

je neprofitna udruga čije je područje djelovanja usko vezano uz društveno poduzetništvo i aktivno građanstvo. Snaga udruge se temelji na kompetencijama stručnog tima čiji članovi/zaposlenici dugi niz godina rade na pisanju i provedbi projekata, na kreiranju strategija za lokalni razvoj, organiziranju edukacija i razvijanju novih programa i modela učenja usko vezanih uz područje djelovanja.

International development Norway (IDN)

Partner

------------------

je dio IDN grupe izdvojene iz zaklade SINTEF, najvećeg instituta za istraživanje u Skandinaviji. Kroz globalnu mrežu stručnjaka osiguravaju razmjenu znanja i suradnju na projektima, usredotočujući se na kružno gospodarstvo, zelenu energiju, poduzetništvo, obrazovanje i socijalnu uključenost, proizvodnju, mala i srednja poduzeća, IKT i inovacije.

Financiranje

  • $Ukupna vrijednost projekta je 7.493.869,00 kn
  • $85 % (6.369.788,65 kn) osigurano iz donatorskih sredstava
  • $15% (1.124.080,35 kn) iz nacionalnih sredstava

Sve o projektu, više o projektnim partnerima i o aktivnostima samog projekta pogledate na stranici projekta!

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje. 

Javite nam se još danas!