Select Page

Bilježim što vidim i čujem

Bilježim što vidim i čujem

Osnovna škola Petra Berislavića ove školske godine može se pohvaliti sudjelovanjem  u projektu Centra izvrsnosti koji potiče ponajprije multimedijsko i jezično izražavanje. Program centra izvrsnosti multimedije i jezika nazvan CIMAJ namijenjen je visoko motiviranim i darovitim učenicima s interesom za jezično istraživanje, novinarstvo, novinarstvo, web dizajn i montažu te prezentiranje projekata. Učenici bi u ovom projektu bilježili vijesti iz svojih škola i prezentirali ih preko društvenih mreža. Također, sudionici projekta CIMAJ moći će objavljivati svoje uratke, razmjenjivati svoje ideje i komunicirati s drugim učenicima na materinjem i na drugim jezicima. Centar izvrsnosti SDŽ osigurao nam je sve potrebne alate pa tako i stručnu podršku. Ako niste znali, svakom projektnom timu stavljena je na raspolaganje medijska platforma – PORTAL LIBAR koja pomaže učenicima da svoje radove i kreacije objave široj javnosti. Škole naše županije oduvijek su ostvarivale obrazovane, sportske, umjetničke i ostale uspjehe, volontiraju te provode različite projekte.

Istražili smo portal LIBAR i saznali da je to web aplikacija koju su pokrenuli profesori mentori u suradnji sa studenima i učenicima srednjih škole na području Splitsko-dalmatinske županije te s CI-SDŽ. Na samom portalu Libar osiguran je i medijski prostor za prezentaciju sadržaja kojim se bavi program CIMAJ. Sve škole koje su preko natječaja ostvarile pravo na realizaciju projekta, ostvarile su i mogućnost prezentiranja svojih uradaka na portalu. 

U samom CIMAJ programu naša škola će sudjelovati s projektom Bilježim što vidim i čujem. Ovaj projekt omogućit će učenicima naše škole izgradnju osobnog, školskog i lokalnog identiteta, te razvoj kreativnosti, kritičkog mišljenja i vještinu suradničkog rada. Cilj programa CIMAJ je usvajanje znanja iz onih područja koje učenike zanimaju (novinarstvo, fotografija i sl.), razvoj jezičnih istraživanja i informatičke kompetencije te jačanje samopouzdanja i slike o sebi. Prije dvadesetak godina u našoj školi tiskan je zadnji školski list Rusulice. Nadamo se da ćemo u ovom projektu ponovno pokrenuti školski list koji bi trebao dobiti svoju elektroničku formu i nazvat ćemo ga e-Rusulice. Reportaže, vijesti, intervjui, videa i fotografije u školskom listu pratit će zbivanja u našoj školi, našem gradu i događanja Centra izvrsnosti. Radujemo se što će radovi učenika biti predstavljeni u ovom obliku, ali i na još mnogo djeci zanimljivih načina koristeći društvene mreže YouTube i TikTok.

 

Karla Russo i Dora Bilić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!