Select Page

CIMAJ GOGSS

CIMAJ GOGSS

Sredinom listopada okupilo se trinaest učenika u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju željnih rada i izražavanja svojih izuzetnih talenata. Naravno, svatko od njih pokazuje to u svojem stilu, bilo kreativnim izražavanjem u montaži ili domišljatim pisanjem tekstova, pridonose projektu na svakakve načine. Iz drugog razreda tu je Dora Milošević, literarno nadarena cura koja uživa u pisanju scenarija, izvješća i reportaža. Uz nju su Lucija Elez i Paula Perčin koje surađuju na izradi vizualnog identiteta. Matija Barić i Nina Reljić ambiciozne su montažerke trećeg razreda, voljne naučiti što više novih vještina. S njima je i Andrea Melvan, angažirana reporterka i novinarka. Ambiciozni Ariana Jurko, Josip Moškatelo i Luka Šiljić imaju oko za kadrove, stoga su uvijek s kamerom u ruci. Imaju mnoštvo dobrih slika i snimaka, ali znaju da imaju puno mjesta za napredovanje i stjecanje iskustva u čemu ih bodre četvrtaši Dražen Bošnjak, Marin Jurić i Marko Vukušić koji su već iskusni snimatelji i režiseri te su željni pomagati u radu. Jelena Juginović, dežurna influencerica, pokriva društvene mreže i zadužena je za njihovu koordinaciju. Za pomoć uvijek imaju mentore prof. Juraja Knezovića za snimanje, prof. Dariju Ćerdić-Vukušić kao koordinatoricu projekta, prof. Marinu Varvodić lektoricu i prof. Tomu Matičevića.

Radom na projektu Mladi i mediji učenici će razviti svijest o važnosti istinitih informacija te steći znanja kako kritički promišljati o netočnim i neprovjerenim vijestima te njihovom negativnom utjecaju na pojedinca i društvo. Prenošenjem afirmativnih sadržaja iz škole, grada i županije učenici će stvarati pozitivno ozračje u okolini, a zahvaljujući digitalnim platformama, taj utjecaj može biti i puno veći. Ono što nas je privuklo ovom projektu jest činjenica da ovo nije samo još jedan školski projekt već svojevrsna praksa u kojoj je svaki naš rad autorski. Također, poznanstva koja stječemo mogu nam biti od koristi prilikom zapošljavanja u struci. Projekt nas je oplemenio iskustvom volontiranja u ekološkim i humanitarnim akcijama. Prva reportažu smo izradili tako što smo snimili dva događaja, Boranku i 72 sata bez kompromisa te smo se u slobodnim trenutcima nalazili kako bi završili montažu. Kroz projekt Mladi i mediji pratiti ćemo različita događanja u našoj školi. Naime, ove godine naša škola obilježava trideset godina postojanja što će biti popraćeno brojnim manifestacijama. Pratiti ćemo razvoj triju projekata koje naša škola osvojila na natječajima Centra izvrsnosti: Dalmatinski suvenir, Čuvari baštine i Rast.

Kako bi se što bolje osposobili za kvalitetno obavljanje zadataka, obišli su splitski studio HRT-a. Put do obilaska nije bio toliko jednostavan, naime koordinatorica je morala napisati molbu HRT-u u Zagrebu. Pošto je HRT molbu odobrio, vrata splitskog studija su se otvorila. Posjet je bio izvrstan, direktor im je pokazao sve zakutke u kojima nastaje medijska čarolija te objasnio sistem rada splitskog studija. Imali su prilike vidjeti kako se u reportaži kombiniraju svi elementi montaže slike, zvuka i videa. Ugostili su ih i na radio Splitu. Mario Ilinčić, učenicima je objasnio važnost njegovanja međuljudskih odnosa i otvorene komunikacije kako bi zajedničko radno okruženje bilo produktivno i ugodno za rad. Napomenuo je važnost ulaganja u znanje kroz cjeloživotno obrazovanje. Bilo je zanimljivo boraviti u zvučno izoliranoj sobi gdje su velikani naše glazbene scene snimali svoje muzičke hitove.                      Dragi čitatelji do slijedećeg javljanja pozdravlja vas reporterka Andrea Melvan.

 

Andrea Melvan

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!