Select Page

CIMAJ tim II. gimnazije – kreativni, drugačiji, sveSTrani

CIMAJ tim II. gimnazije – kreativni, drugačiji, sveSTrani

Novinarski tim splitske II. gimnazije ove godine pri Centru izvrsnosti multimedije i jezika djeluje pod projektom naziva SveSTrani. Naša je ideja prikupljanje materijala, izvještavanje i podizanje svijesti o četirima područjima koja nas osobito zanimaju, a to su školstvo, kultura, sport i mentalno zdravlje. Svojevrstan je to nastavak projekta DRUGAčiji kojim smo se predstavili u prošlogodišnjem projektu CIMAJ. Osim što smo pokazali izuzetan jezični, novinarski i marketinški napredak, vjerujemo da smo napravili plodno tlo za poučavanje mlađih kolega, a ujedno i postali školski brend.

Ovogodišnji projekt SveSTrani u mnogim svojim dijelovima, prije svega vijestima o svim školskim projektima i uspjesima, obuhvaća sve učenike naše škole. Međutim, jezgru SveSTranih čini uigran tim mladih novinara, fotografa, snimatelja, montažera i voditelja društvenih mreža, a predvode nas profesorice hrvatskoga jezika Magdalena Mrčela i Ema Bodrožić-Selak. Profesorica Mrčela voditeljica je Filmske Družine Druge te novinarka s dugogodišnjim iskustvom u domenama sporta i kulture. Profesorica Ema Bodrožić-Selak mentorica i lektorica je s nizom hvalevrijednih projekata iza sebe, među kojima posebno ističemo „Čitanje u fokusu“ i „Čitanjem do zvijezda“.

Mentorice se bave organizacijom tjednih novinarskih kolegija, podjelom zadataka, razmjenom kontakata sa suradničkim ustanovama u projektu (Hrvatsko narodno kazalište, Glazbena škola Josipa Hatzea, Gradska knjižnica Marka Marulića, portal Dalmacija Danas, Udruga Feniks Split) te jezično-stilskim odlikama novinskih vrsta kojima se bavimo. Jedan je od bitnih ciljeva SveSTranih usavršavanje jezičnih i informatičkih kompetencija. Za potonje je, očekivano, zadužen naš mladi, ali iskusni učenički tim.

Ana Žarković urednica je svih multimedijalnih sadržaja koji se distribuiraju na društvenim mrežama škole. Njezin je zadatak prikupljanje i pregled svakog teksta i multimedijalnog sadržaja te odluka o objavi. Za visokokvalitetne fotografije, videosnimke i montažu videosadržaja zadužena je naša fotografkinja i montažerka Mia Milković. Ema Gabela i Melanie Biočić novinarke su i takozvane „leteće reporterke“ koje su zadužene za intervjue i podcaste. Rebeka Matulić i Tali Škare voditeljice su društvenih mreža škole. Njihov je zadatak stalno ažuriranje sadržaja na Facebooku i Instagramu II. gimnazije, uz uočavanje trendova u razvoju publike koja nas prati. Na tjednim kolegijima sve članice CIMAJ tima SveSTrani podnose izvještaje o svom radu, evaluiraju dosad napravljeno i predlažu planove za nadolazeće razdoblje.

U prvom mjesecu projekta SveSTrani obilježili smo Mjesec hrvatske knjige akcijom „Učenici Druge čitaju pisce Druge“ jer smo jedna od rijetkih škola koja se može pohvaliti velikim brojem sjajnih suvremenih pisaca koji su bili učenici ili profesori naše škole (primjerice Olja Savičević Ivančević, Boris Škifić, Sara Kopeczky, Magdalena Mrčela, Ema Botica i drugi). Naše su vrijedne novinarke popratile i taj događaj [1]. Prvi smo put sudjelovali i na Smotri hrvatskog filma sa svojim book trailerom „Koraljna vrata“. Naš su uradak u zagrebačkom kinu Tuškanac predstavile mentorica Magdalena Mrčela i redateljica i montažerka Mia Milković [2]. Prigodnim smo prezentacijama učeničkih radova obilježili Dane talijanskoga jezika i Tjedan zabranjenih knjiga, o čemu smo redovito izvještavali na društvenim mrežama škole. Kruna novinarskoga rada u studenome bila je sjajna reportaža iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, s kojim njegujemo izvrsnu suradnju. Učenici II. gimnazije, koji su redovita publika na izvedbama drame, baleta i opere, uživali su u šetnji kazalištem pod stručnim vodstvom Davora Vukovića, voditelja odnosa s javnošću HNK-a. Naša snimateljica Mia Milković tu je hvalevrijednu kulturnu suradnju popratila dojmljivom reportažom koju je uoči Noći kazališta na svojim mrežama podijelila i matična kazališna kuća [3].

Sve je to samo uvertira u zadatke koji nas čekaju, a osobito se veselimo intervjuima i praćenju Enter konferencije. Cilj nam je usavršiti se u istraživačkom novinarskom radu, komunicirati sa sudionicima konferencije, poraditi na javnom nastupu i smanjivanju treme, naučiti djelovati brzo i točno te izvještavati o aktualnostima u realnu vremenu. Vodimo se krilaticom da izvrsnost nije cilj – nego stav, a pobjedničkog nam stava ne nedostaje. Vjerujemo da ćemo uz pomoć svojih mentorica opravdati suradnju s Centrom izvrsnosti i dokazati da zbilja jesmo – SveSTrani [4].

Ema Gabela, 4. F

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!