Select Page

Croatian Makers Liga – natjecanje u robotici

Croatian Makers Liga – natjecanje u robotici

U području robotike drugo polugodište započeli smo uspješnije. Nakon lošijeg rezultata u prvom kolu natjecanja Croatian Markers lige, ekipa naše škole koju su činili učenici mlađe dobne skupine Petar Fistanić, Marko Vukušić, Emily Šimić i Gloria Raboteg u drugom kolu osvojili su drugo mjesto u regiji Makarska s osvojenih 1600 bodova. Liga broji četiri kola i jedno pripremno kolo. Tijekom zadnja tri mjeseca 2022. godine održalo se prvo i drugo kolo. Početkom veljače 2023. godine će se održati treće kolo, a za četvrto još nije određen termin. Tek nakon svih održanih kola će se znati ukupni rezultati i poredak natjecatelja. Rezultati koji se objavljuju nakon svakog održanog kola su dobar orijentir ekipama što moraju poboljšati u programiranju svojih robota i izvršavanju zadataka u zadanom vremenskom roku. Ekipe moraju borbeno čekati kraja natjecanja da bi saznale svoje mjesto u ukupnom poretku. Natjecanje se do sada održavalo online. U prva dva krugu sudjelovalo je više od 2200 natjecatelja iz gotovo 480 natjecateljskih ekipa. Pod odabranom temom za ovu školsku godine Morski svijet u prvom kolu sudionici su programirali robota da plovi prema lokaciji s koje će napraviti zaron u morsku dubinu. Na svom putu robot mora izbjeći prepreke, uočiti stijene, svjetionik i obližnje otoke.

Kako bi uspješno riješili zadatak, sudionici su trebali isprogramirati robota da samostalno prati liniju, koristi RGB diode, reproducira melodiju, samostalno vozi koristeći svoje motore te pronalazi liniju. Novost u ovoj školskoj godini jest što svi sudionici koriste nove micro:Maqueen Plus robote umjesto prethodnih mBot robota.

Nastavnici Julija Tomasović i Branko Čatipović u ulozi mentora navedenih učenika trebali su snimiti vožnje robota i uploadati ih prema pravilima natjecanja. Kroz prosinac Croatian Makers liga organizirala je trideset i četiri radionice diljem Hrvatske na kojima su donirali Huskylens kamere za umjetnu inteligenciju kompatibilne s micro:Maqueen Plus robotima te su educirali mentore o korištenju novih kamera koja su početkom siječnja na radost malih robotičara već u uporabi. Nakon edukacije o Huskylens kameri u 2023. godini kreće se s trećim kolom Croatian Makers lige – natjecanjem za učenike u kojem će natjecatelji trebati uspješno koristiti i programirati donirane kamere.

Robotika kao Izvannastavna aktivnost u našoj školi, zahvaljujući nastavniku informatike Branku Čatipoviću, krenula je s radom 2016. godine nakon što je Croatian Makers liga pokrenula projekt opremanja hrvatskih osnovnih škola malim mBot robotima. Rad na tzv. mBotu osnovcima daje temeljno praktično iskustvo u programiranju, elektronici i robotici. Po definiciji robotika je grana inženjerske znanosti i tehnologija robota, njihovog dizajna, proizvodnje i primjene. Ako govorimo o robotici kao izvannastavnoj aktivnosti u osnovnoj školi, onda se to odnosi na programiranje malih robota koji se mogu pokretati pomoću vlastitih kotača, prepoznati kolika je udaljenost od prepreke, prepoznati boju podloge po kojoj voze, komunicirati s drugim robotima, davati svjetlosne i zvučne signale pa čak i prepoznati nečije lice ili neki nacrtani simbol itd. Robotika kao izvannastavna aktivnost u osnovnoj školi podučava učenike rješavanju problema, praktičnom radu i vježbama te timskom radu. Tijekom svih ovih godina u ovu izvannastavnu aktivnost naše škole uključivali su se učenici iz raznih razreda, ali prije nekoliko godina najviše ih je bilo uključeno iz sadašnjeg 8.f razreda, a ove školske godine  iz  4.f i 2. a razreda. Možda ovogodišnji uspjeh na Croatian Makers ligi privuče još mladih robotičara.

Patricia Marušić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!