Select Page

Enter konferencija 2022. – Izvještaj iz Grafičke

Enter konferencija 2022. – Izvještaj iz Grafičke

Sloganom „Tko hoće, nađe način. Tko neće, nađe izgovor“ promovirana je Enter konferencija – Obrazovanje i povezane industrije održana  2. i 3. prosinca u Spaladium Areni.

Naša dužnost u sklopu projekta Mladi i mediji bilo je izvijestiti o ukupnom dojmu konferencije stoga smo se podijelili u smjene, skupili kamere, fotoaparate, akreditacije i krenuli.

Dok su se na tri pozornice dinamično izmjenjivali predavači, u okolnim manjim dvoranama Spaladium Arene bilo je pregršt zanimljivih edukativnih događanja i radionica. Ukupno se izmijenilo 124 predavača, isto toliko predavanja i radionica u kojim su se razmijenila iskustva i postignuća na području odgoja, obrazovanja te s njima povezanih industrija, sve u svrhu unaprjeđenja odgojno-obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Na Enter konferenciji sudjelovalo je 20 učeničkih zadruga iz Splitsko-dalmatinske županije. Svaka zadruga je na svojem štandu prezentirala i prodavala različite proizvode koje su vrijedni učenici sa svojim nastavnicima izradili; poput magneta, privjesaka, božićnih dekoracija, maslinovog ulja, sapuna, začina, kolača i nebrojenih drugih rukotvorina.

Štandovi učeničkih zadruga bili su smješteni u prstenu i parteru Spaladium Arene. Svakako se  istaknuo štand učeničke zadruge  Kapitel Kameno klesarske škole s Brača koji nisu prodavali radove već pokazali vještinu oblikovanja jednog od najpoznatijeg kamena u svijetu, bračkog kamena.

Zanimljiv je bio štand Osnovne škole Kamen-Šine MotherEarth na kojem su učenici, uz privlačan stajling  i ples meduza  posjetiteljima objašnjavali važnost odvajanja otpada, nastanka mikroplastike i onečišćenja mora te važnost očuvanja našeg najvećeg bogatstva – Jadranskog mora.

Posjetitelje konferencije dobro su zagrijali ritmovi bubnjeva navještavajući dinamičnu i zanimljivu konferenciju.

Službeno otvorenje konferencije počelo je u 14 sati. Nazočnima su se obratili: pročelnik SDŽ Tomislav Đonlić, ravnatelj Carneta Hrvoje Puljiz, predsjednica saborskog odbora za obrazovanje Vesna Bedeković, izaslanik ministra MZO Momir Karin, ministar Ivan Malenica kao izaslanik Vlade RH i  župan SDŽ Blaženko Boban.

Bilo je zanimljivih predavanja od kojih svakako treba istaknuti „Sprega obrazovnog i realnog sektora u visoko razvijenim društvima – očekivanja i odgovornosti“. Predavač Emil Zelić je na temelju vlastitog iskustava života i rada u Kanadi objasnio ulogu obrazovanja i pripreme učenika (studenata) za tržište rada. Fraza „Hired for hard skills, fired for soft skills“ objasnila je važnost međuljudskih odnosa u radnom kolektivu.

Profesor fizike Zdeslav Hrepić je imao iznimno zanimljivo predavanje “Fizika osobnog uspjeha: Predstavljanje koncepta znanstvene metaforike”. Predavanje je bilo inovativno, predstavio je  način na koji se područja fizike i life coacinga mogu sustavno objediniti i na taj način pretvoriti zakone fizike u transformativne životne metafore.

Voditelji manifestacije su bili zabavni, pogotovo Josip Škiljo, član kultne „SplickeScene“. Svojim duhovitim dosjetkama je zabavljao auditorij  i ohrabrivao najmlađe učenike prije njihovih izvedbi. Nakon što je jednoj od predavačica zvono za  završetak izlaganja odzvonilo čak tri puta, Škiljo je odobrovoljio već nervozni auditorij izjavom: „…za fizičare je vrijeme relativno.“ koja  može naći svoje mjesto na njegovom, već legendarnom, repertoaru „baza“.

Tijekom dva dana konferencije održavala su se i natjecanja u pripremi hrane i koktela.

Pobjednici su bili nagrađeni prigodnim darovima, a posjetitelji delicijama i ukusnim koktelima koji su svima digli raspoloženje, naravno, samo onim punoljetnima.

Kao šećer na kraju, svoje  nastupe su odradile plesne skupine i klape najavljujući brzi kraj konferencije.

Konferencija je bila izvrsno organizirana i odvijala se bez problema zahvaljujući i velikom broju mladih volontera pod vodstvom Viktora Viljca, člana udruge Neutroni.

Svi posjetitelji su zadovoljno otišli svojim kućama znajući da iako su u obrazovanju promjene trome zbog veličine sustava, one su i neizbježne da bi obrazovanje moglo pratiti brzorastuću tehnologiju te su konferencije poput ove nužne kako bi promjena bila brža i uspješnija.

Dora Milošević

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!