Select Page

Enter konferencija – Intervju s voditeljima pozornica

Enter konferencija – Intervju s voditeljima pozornica

Ružica Đonlić, voditeljica glavne pozornice

Dobar dan, možete li nam se predstaviti i ukratko opisati čime se bavite?

– Dobar dan, ja sam Ružica Đonlić. Inače radim u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije kao projekt menadžer, odnosno bavim se projektima. Pišem, osmišljavam i provodim projekte, a uz to sam i geštalt pedagog. Dakle, radim s djecom koja imaju problema u ponašanju kroz grupni i individualni rad. Moram napomenuti da se inače ne bavim voditeljskim poslom.

Što vas je potaklo da postanete moderator?

– Dakle, kolega ravnatelj Ivica Zelić me je osobno zamolio za sudjelovanje na ovoj konferenciji.  Ovo mi je drugi put da sudjelujem te i dalje imam tremu, ali zahvalna sam mom kolegi Josipu Škilji  koji mi pomaže u smanjenju stresa. Prilikom vođenja programa uvijek trebate imati na umu koja vam je ciljana  skupina kako biste prilagodili svoj govor.

Jesu li vam svi poslovi jednako dragi ili imate neki koji posebno izdvajate, odnosno favorizirate?

– Osobno više volim  posao s projektima, jer je kreativniji i pruža više slobode u izražavanju. Posao voditelja mi je manje drag, samo zato što prouzrokuje veći stres i zahtijeva veće pripreme. Međutim, onog trenutka kada stupim na pozornicu, savladam nelagodni stres i osjećam se kao voditeljica kojoj je to svakodnevica.

Što vas je navelo da završite Katolički bogoslovni fakultet?

– Zanimljivo pitanje! Upisala sam informatiku i matematiku, no u mom se životu dogodila promjena. Tražeći svoje mjesto u svijetu, pokušavajući spoznati zašto sam ja tu, dobila sam „vjerske odgovore“ u kojima sam pronalazila mir i to je bila prekretnica u kojoj sam odlučila upisati Katolički bogoslovni fakultet.

 

Josip Škiljo, voditelj glavne pozornice

Dobar dan, možete li nam se predstaviti i ukratko opisati čime se bavite?

– Dobar dan i vama. Moje ime je Josip Škiljo, inače sam po struci profesor hrvatskog i engleskog jezika, ali se time ne bavim. Ono po čemu me mnogi znaju je stand-up komedija. Radio sam i na radiju te sam stekao brojna iskustva.

Što Vas je potaklo da postanete moderator?

– Došao sam na Enter konferenciju tako što sam vodio projekt na jednoj europskoj konferenciji i tu me je vidio ravnatelj CISDŽ-a Ivica Zelić. Moja uloga na toj konferenciji bila je voditeljska, ali sam trebao i učiniti tu konferenciju ležernijom i to se njemu jako svidjelo. Ubrzo sam dobio njegov poziv te sam ga prihvatio i sada sam tu kao voditelj glavne pozornice.

Zašto ste se odlučili baviti komedijom?

– Komedijom sam se odlučio baviti zato što me to usrećuje i pronalazim se u tome. U početku sam smatrao da je hrvatska komedija loša te da joj treba modernizacija pa sam se okušao u tome s još nekoliko prijatelja. Sudjelovao sam u mnogim radionicama na tu temu i sada vidim da publika to voli.

Natalija Palčić, voditeljica pozornice br. 2

Dobar dan! Možete li mi reći je li potrebna nekakva određena priprema za postati moderatorom?

– Uvijek je potrebna priprema, čak i nakon više od 25 godina iskustva rada u školi stalno se pripremam za samu nastavu. Kad dobijete ovakav zadatak, morate se pripremiti na način da upoznate program, izlagače i sudionike tog programa kako biste na pravi način predstavili njih i samog sebe, a isto tako i zainteresirali slušatelje.

Što mislite o današnjim temama na konferenciji?

– Današnje teme su jako interesantne, posebno ovaj prvi dio o obrazovnim praksama u Europi. Osobno mi je jako zanimljiv jer i sama sudjelujem i radim u Europskim projektima, vodim učenike na razmjene i slično. Mogli smo čuti razna mišljenja izlagača koji su to jako lijepo i na zanimljiv način predstavili. Evo, poslijepodne i sutra još nas očekuju brojne interesantne i motivirajuće teme.

U vašem radu bavite se i održivim razvojem. Što podrazumijeva održivi razvoj?

– Održivi razvoj je način da se društvo razvija, poštujući prirodu i prirodne proces. Postoji 17 globalnih ciljeva održivog razvoja koje mi možemo na neki način provoditi u svakodnevnom životu. Na primjer, ja ću djelovanjem kroz aktivnosti  Eko škole u IV. gimnaziji Marka Marulića pokušati približiti održivi razvoj mlađoj populaciji s ciljem da im to postane stil života.
Kakve bi odluke učenici mogli donijeti za održivi razvoj?

– Sve odluke koje se donesu na bilo kojoj razini su dobre, one se donose s ciljem pomaganja održivom razvoju. Kako kaže indijanska poslovica: „Sve ono što smo naslijedili, nije naše, mi smo samo u obvezi ostaviti generacijama koje dolaze.“

 

Mirjana Gaćina Bilin, voditeljica pozornice br. 3

Što Vas je potaklo da postanete moderator?

– Potaklo me je to što sam u tome vidjela novi izazov. Nisam se prije susretala s tim tako da mi je ovo jedno sasvim novo iskustvo.

Je li Vam teško i zahtjevno biti moderator?

– Nije mi ni teško ni zahtjevno, ali mi oduzima mnogo vremena  jer se moram pripremati za to. Trebam pročitati sve sažetke koji su predavači donijeli, pročitati sve informacije te onda o tome složiti neke zanimljive pričice prilikom najave.
Jeste li zadovoljni s današnjim predavanjima?

– Jesam, jako sam zadovoljna. Svi predavači bili su jako zanimljivi, inovativni i kreativni. Nadam se da su se svidjeli i svima onima koji su slušali njihova predavanja. Uistinu su se svi potrudili pri izlaganju i pokušali su što bolje opisati i objasniti sve što su radili njihovi učenici, ali i oni sami.
S obzirom da volite plesati, pronalazite li u plesu inspiraciju za svoje projekte?

– Da, definitivno pronalazim. Na neki način ples mi daje inspiraciju i kreativnost za osmišljavanje projekata, ali i za način na koje se oni provode.

Radite kao profesorica u Zdravstvenoj školi. Kakav je odaziv Vaših učenika za sudjelovanje u projektima?

– Odličan! Jako su zainteresirani. U zadnja dva projekta odaziv je bio velik. Kroz projekt CIMAJ otvorili smo školski Instagram i Tik Tok profil. To je izazvalo veliku pažnju naših učenika. Na neki način potakli smo njihovu kreativnost za objavljivanje različitih sadržaja. Malo smo teže našli novinare koji će raditi članke i reportaže, ali smo naposljetku uspjeli. U projektu „ Čuvari baštine“ učenicima je bilo dosta izazovno snimanje filma. Mnogo su truda uložili u to i zbilja sam ponosna na njih.

 

  Marta Bitunjac, Iva Granić, Gabrijela Djirlić Lunić, Lara Šepac

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!