Select Page

Enter konferencija kao poticaj na promjene u sustavu obrazovanja

Enter konferencija kao poticaj na promjene u sustavu obrazovanja

Ovdje na Enter konferenciji imamo priliku razgovarati s g. Ilijom Krištom, pomoćnikom pročelnika za prosvjetu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.  Osoba koja rado sudjeluje u mijenjaju i unaprjeđenju sustava obrazovanja te jedan od pokretača Centra izvrsnosti u kojem sudjelujemo u projektu CIMAJ.

Možete li nam nešto detaljnije reći o Vašem zanimanju?

– Ja sam po struci profesor književnosti, a radim u Županiji kao pomoćnik pročelnika za obrazovanje

Što Vas je zaintrigiralo u tome poslu, zašto baš taj posao?

– Trideset godina sam negdje otprilike u obrazovnoj administraciji i mene je najviše zanimalo to što mislim da kroz svoj posao mogu mijenjati obrazovni sustav.

Mislite li da naša generacija i ova mladež može pridonijeti budućnosti naše zemlje?

– Ja mislim da vi možete puno više dati nego što je dala moja generacija jer svaka generacija bi trebala dati više od sebe. Isto kao što su ponekad nas znali naši stari podcjenjivati , misleći da smo mi mladi, ludasti  i da nećemo nikad ništa u životu postići, pokazalo se da ipak postižemo. Ja osobno, a znam da i moji suradnici jako puno vjere polažemo u vas mlade. Treba vam dati posebnu priliku.

Za kraj možete li nam reći neki svoj osobni stav općenito o obrazovanju?

– Mislim da se kod nas u Hrvatskoj obrazovanje presporo mijenja u odnosu na potrebe zajednice, potrebe društva i općenito gledajući cijeli svijet. Trebali bi mi, svi koji smo u obrazovanju, pokušati ubrzati te promjene idući u prilog vama mladima koji tražite drukčije obrazovanje od onoga koji sam ja imao. Ja sam imao klasično obrazovanje sa pločom, kredom ..a u dosta naših ustanova nismo se maknuli dalje od toga.

Zapravo, najteže je prepoznati te darovite učenike?

– Mislim da to čak nije ni problem kod nas, prepoznati ih. Problem je što sustav ne zna što će s njima. Zato svi zatvaraju oči, bojim se. U strahu od toga što ako ga prepozna, što će s njim.  Jer sustav nema rješenja za to niti u zakonskim dokumentima , a škole se ne mogu same posvetiti tomu. Zato je i Enter konferencija koju mi organiziramo služi tomu da potaknemo cijeli obrazovni sustav na promjene za bolje.

 

Andrea Oštrić, Ivan Jakov Radoš, Karla Russo, Dora Bilić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!