Select Page

Glazba čini život u školi ljepšim – Naš školski zbor

Glazba čini život u školi ljepšim – Naš školski zbor

Nakon što smo prošli mjesec razgovarale s učenicima i učiteljima naše škole koji se bave glazbom,  zaključile smo da vrijedi posvetiti pozornost i zboru naše škole, koji nas svojim uigranim glasovima uvijek uveseljava na školskim priredbama.

Sastale smo se u atriju škole i krenule hodnikom do učionice iz koje su dopirale melodije raspjevanog zbora, spremne obaviti još jedan novinarski zadatak. U učionici smo zatekle voditeljicu školskog zbora učiteljicu Glazbene kulture Mirjam Zubanović i učenike svih uzrasta (od četvrtog do osmog razreda).  

Učiteljica Mirjam vodi zbor već dugih dvanaest godina, a inače i sama svira glasovir i gitaru. Pored školskog zbora voditeljica je i više crkvenih zborova. Rado sluša sve vrste glazbe osim „cajki“.  Pjesme za priredbu odabire zajedno s učenicima, vodeći se međusobnim prijedlozima pjesama. Naglašava kako se intenzivno pripremaju prije školskih priredbi što zna biti malo stresno jer je vrlo važno da sve funkcionira, počevši od usklađenosti učeničkih glasova.

Danas su na probama bili sljedeći učenici: Klara Drnas, Lucija Glibota, Marin Govorko, Mia Kraljić, Anamarija Leskur, Sara Milić, Marta Mlačić, Emanuela Rapić, Magdalena Roguljić i Nika Šundov.

Učenica Klara Drnas iz 5.e i Magdalena Roguljić iz 7.f bile su naše prve sugovornice. Obje su se školskome zboru priključile na poticaj učiteljice Mirjam, a uz uživanje u pjevanju, sviđa im se i zajedništvo, druženje svih učenika.  Osim što pjeva, Klara već četiri godine svira glasovir, a odnedavno i udaraljke. Podjednako uživa i u sviranju i pjevanju jer se tako lakše opusti i uživa. S druge strane, Magdalena ne svira, ali je njezina velika strast ples i tek se nekoliko mjeseci bavi pjevanjem.

Učenica 8.d Emanuela Rapić također je istaknula utjecaj učiteljice Zubanović na priključivanje školskome zboru, gdje pjeva od četvrtoga razreda. Uz to pjeva i u crkvenome zboru te se bavi i folklorom, koji objedinjuje pjesmu i ples. Zbog toga nam je i naglasila da joj je teško odabrati između pjevanja i plesanja jer se obje aktivnosti nadopunjuju. Glazbeni idol joj je Elvis Presley, a u privatno vrijeme sluša sve; od opere do hrvatske narodne glazbe.

Njezin prijatelj iz razreda i zbora Marin Govorko naveo nam je da pjeva odmalena. Sviđa mu se pjevati u zboru jer mu on predstavlja izvrsnu priliku da upozna više ljudi, a ujedno ima mogućnost pjevati pjesme koje voli. Pjevački mu je uzor Oliver Dragojević, što nam je i pokazao odsviravši na glasoviru njegovu najpoznatiju pjesmu „Cesarica“.

Slušajući naše drage sugovornike, i mi smo poželjele biti dio ove vesele ekipe. Drago nam je što svoju radost i ljubav prema glazbi prenose na sve nas te nam boravak u školi čine ljepšim i bogatijim. Jedva čekamo iduću školsku priredbu da im se pridružimo u pjesmi!

Marina Dragun i Lucija Milun
Autori fotografija: Sanja Matić, Jakov Teklić

 

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!