Select Page

Glazba nas veže i spaja

Glazba nas veže i spaja

Tijekom cijele školske godine upoznavali smo se s glazbenim aktivnostima na području Grada Solina; počevši od predstavljanja učenika i učitelja naše škole koji se bave glazbom, članova školskoga zbora kao i članova KUD-a „Salona“, sve do razgovora s čelnicima solinskih kulturnih ustanova o glazbenoj sceni Grada.

Na samome kraju, odlučili smo napraviti dokumentarni film u kojem ćemo zaokružiti sve što smo saznali tijekom trajanja čitavoga projekta Solinski ritam! te smo ga naslovili Glazba nas veže i spaja.

Naši vrijedni učenici iz projekta,  Lucija Dužević, Lucija Milun i Ivan Vrkić uputili su se u Gradsku knjižnicu Solin kako bi istražili neke zanimljivosti o povijesti glazbe i glazbenih instrumenata. Okružili su se glazbenim enciklopedijama i biografijama glazbenika te brojevima časopisa Tusculum, koji govori o temama s područja Solina iz domene kulture. Naše učenike najviše je zanimala povijest flaute i gitare, jer je riječ o instrumentima koje sviraju naše dvije Lucije. Učenik Ivan, kao jedini u tročlanome društvu koji ne svira instrument u nekom društvu/školi, imao je najviše pitanja za svoje dvije prijateljice. Spomenuti učenici ujedno su i pronašli neke zanimljivosti o početcima glazbenoga stvaralaštva u Solinu. Također, u vođenju intervjua iskazala se i naša učiteljica Anita Čupić koja je razgovarala s Lucijom Milun kako bi saznala više o njezinim glazbenim aktivnostima.

Ujedno smo saznali još neke zanimljivosti iz povijesti dviju najvažnijih glazbenih ustanova u Solinu, Glazbene škole „Silvije Bombardelli“ te KUD-a „Salona“:  iz pisanih izvora, što su istražili učenik Vrkić i Lucija Milun, kao i iz razgovora naših Lucija koje su intervjuirale svoje učiteljice glazbe.

Naposljetku, zaokružili smo našu priču omiljenom pjesmom naših učenika Blistaj, blistaj zvijezdo mala, koju su na glazbenim instrumentima izveli šestaši Ivan Vrkić i Lucija Milun, a svojim glasom ju je dočarala učenica 4. b razreda Lena Grgić. Pokazali smo da je glazba univerzalni jezik koji potiče kreativnost, dopire do emocija i na taj način povezuje sve ljude.

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!