Select Page

Gradska knjižnica Marka Marulića – od bibliobusa do Erasmusa – čeka nas sjajna čitateljska godina!

Gradska knjižnica Marka Marulića – od bibliobusa do Erasmusa – čeka nas sjajna čitateljska godina!

Učenici splitske II. gimnazije i ove godine nastavljaju suradnju s Gradskom knjižnicom Marka Marulića u okviru Centra izvrsnosti, ovaj put unutar projekta SveSTrani. Knjižničarke Katarina Sovulj i Petra Vicković ugostile su naše mlade novinarke Anu Žarković i Miju Milković, s kojima su razgovarale o planovima, projektima, razmjenama iskustava i ovogodišnjim ciljevima. Po svemu sudeći, zaposlenike, a posebno korisnike usluga Gradske knjižnice Marka Marulića čeka uzbudljiva čitateljska godina.

Katarina Sovulj, knjižničarka Odjela za djecu i mlade, istaknula je aktivnosti za djecu i mlade koje se provode u GKMM-u, kao i najomiljenije književne naslove:

– Svake se subote u 10 sati održava likovna radionica, a utorkom u 18 sati Mala čarobna čitaonica gdje okupljamo najmlađe i čitamo im slikovnice, a od ožujka 2022. postoji i čitateljski klub za mlade „Marulićevi čarozezi“ koji se sastaje jedanput mjesečno u novootvorenom kutku za mlade.

Najmlađi najviše čitaju slikovnice poput „Pina“, a slikovnice Julije Donaldson i Rachel Bright vječni su favoriti. Među djecom su, već standardno, popularni naslovi poput „Gregova dnevnika“, „Toma Gatesa“ i knjiga Davida Williamsa, a među mladima najviše dominiraju teen knjige i knjige iz područja fantastike, kao što su Colleen Hower, Sjena i kost, serijal Harryja Pottera…

Petra Vicković, knjižničarka bibliobusne službe GKMM Split, objasnila nam je što je bibliobus i što će on značiti čitateljima u područjima bez knjižnice:

– Bibliobus je pokretna knjižnica, knjižnica na kotačima. Poseban je po tome što knjižnicu dovodi do čitatelja. To je osobito bitno za osobe koje žive u udaljenijim prostorima i nemaju pristup stacioniranoj knjižnici. Bibliobus će biti i prilika za druženje. Održavat će se različite radionice, predstave, predstavljanja knjiga, čitanje slikovnica i još mnogo toga.

Prvi je bibliobus u Hrvatskoj s radom počeo 1911. godine u Karlovcu, što nam govori da je oduvijek postojala potreba za znanjem i informacijama, a cilj je bibliobusa da ta znanja i informacije budu dostupne svima. U svibnju 2023. Gradska će knjižnica Marka Marulića biti domaćin festivala bibliobusa i pozivamo vas da se pridružite i pogledate što je sve dio naše raznovrsne ponude.

Knjižnica se uključila i u jedan Erasmus projekt, a vrijedne djelatnice GKMM-a istaknule su što očekuju od te suradnje:

– U siječnju 2023. Gradskoj knjižnici Marka Marulića dodijeljena je Erasmus+ akreditacija u području obrazovanja odraslih u periodu od 2023. do 2027. godine. To znači da će knjižnica u razdoblju do 2027. ostvariti minimalno dvije mobilnosti godišnje, točnije suradnju s drugim knjižnicama i edukacije na raznim tečajevima. Do isteka akreditacije knjižnica je dužna ispuniti ciljeve poput povećanja uključivosti stranih državljana u lokalnu zajednicu kroz inkluzivne programe i knjižnične usluge, zatim razvijati kompetencije zaposlenika i polaznika za podučavanje i učenje engleskog jezika te promicanje pravne, financijske i informacijske pismenosti.

Ovo nije prvi put da djelatnici Gradske knjžnice Marka Marulića sudjeluju u Erasmus+ projektu. Prošle su godine išli na job shadowing u Finsku kako bi saznali više o njihovom maker spaceu, odnosno prostoru za zajedničko kreativno stvaralaštvo, jer su željeli stvoriti prostor u kojem će korisnici moći samostalno koristi sve usluge i mogućnosti knjižnice, kao što su i dva 3D printera.

Za kraj nas je zanimalo koji nas noviteti i akcije iz knjižnice, uz već spomenute, očekuju ove godine:

– U knjižnici se neprestano nešto događa, u svibnju ove godine očekuje nas Star Wars tjedan, najesen i Stranger Things tjedan. Kao i do sada, nastavit će se s radionicama lego-robotike i 3D printanja te s popularnim turnirom u društvenim igrama, a knjižnica je dom mnogim zanimljivim igrama kao što su Catan, Pandemic i Dixit.

Tijekom 2023. Gradska knjižnica Marka Marulića otvorit će novi poetsko-glazbeni odjel „Knjižnica Dalmatina“ koji još nije počeo sa službenim radom, a sastojat će se od spomen-sobe Ljube Stipišića Delmate i kućne knjižnice Jakše Fiamenga. Na 100. rođendan Miljenka Smoje, 14. veljače, planira se i otvorenje njegove spomen-sobe u Žrnovnici. To je samo dio projekata koji nas očekuju, zato nas redovito pratite – bit će za svakoga ponešto.

 

Video-reportažu iz Gradske knjižnice Marka Marulića možete pogledati u nastavku:

Ana Žarković, 4. F

Autorica fotografija i videa: Mia Milković, 4. F

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!