Select Page

Kad se naše ruke slože, sve se može! – Sajam učeničkih proizvoda i inovacija

Kad se naše ruke slože, sve se može! – Sajam učeničkih proizvoda i inovacija

Enter konferencija osim predavanja i razmjene znanja i iskustva, nudi i čitav niz dodatnih aktivnosti. Jedna od njih je i Sajam školskih proizvoda na kojem se ove godine predstavilo osamnaest škola s područja Splitsko-dalmatinske županije. Uključene škole imale su priliku predstaviti svoje aktivnosti i projekte, izložiti i prodavati svoje proizvode, dijeliti reklamne materijale i umrežiti se s drugim školama, učiteljima i učenicima.

Proizvodne djelatnosti učeničkih zadruga koje su izlagale na Enter konferenciji 2022. godine najvećim dijelom su vezane za tradiciju mjesta u kojem djeluju. Njeguju folklor, tradicijske zanate, poljoprivrednu proizvodnju s naglaskom na organske proizvode. Zajednička tema im je i ekologija koja se najviše ogleda u organizaciji rada školskih vrtova te u sudjelovanju u ekološkim akcijama na lokalnoj razini. Učeničke zadruge održavaju različite sekcije za poticanje praktičnog rada u školi i kreativnosti učenika, a rezultati su u punom sjaju vidljivi na njihovim izložbenim i prodajnim štandovima te se i na Enter konferenciji 2022. prepoznao rad i trud zadrugara osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije.

Program Centra izvrsnosti SDŽ Dalmatinski suvenir odvija se u matičnim školama u okviru postojećih učeničkih zadruga, a cilj programa je omogućiti djeci i mladima koji pokazuju interes i darovitost u području poduzetništva razvoj poduzetničkih kompetencija kroz iskustvo stvaranja cjelovitog proizvoda, od ideje preko izrade i proizvodnje, do marketinga i prodaje. Školske zadruge koje su izlagale na Enter-u 2022. godine svojim projektima sudjelovale su u programu Dalmatinski suvenir, a većina njih novim projektima aktivna je u spomenutom programu i ove školske godine.

Tako  UZ Ludrum  već treću godinu zaredom za potrebe projekta smišlja nove dalmatinske suvenire, a ovu školsku godinu izrađivat će suvenir pod nazivom DALMATIKA – eko vrećice oslikane dalmatinskim motivima. UZ Lovorike ponosi se svojim nagrađivanim maslinikom pa su oni za svoj dalmatinski suvenir odabrali svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje u prigodno osmišljenoj ambalaži. UZ Oblica prepoznatljiva je po svojim kamenim kućicama, UZ Mosorska vila po svojim ručno izrađenim torbama i jastucima s motivima jabuke te jabučnim octom od žrnovske jabuke.  UZ Cvrčak osmislio je zanimljiv suvenir- „dalmatinski kušin“, a UZ Biljni biseri u svojoj ponudi imaju tradicionalni dalmatinski suvenir vrećicu lavande s uzorkom narodne nošnje Blizna te Boršu iz Marine koja uz ljekovito bilje u sebi sadrži i lutku Marinku. UZ Lavanda poznata je platnenim torbama i zidnim satovima ukrašenim motivima kulturne baštine grada Splita koje je Centar izvrsnosti koristio kao protokolarne poklone. Splitskom urom diči se i UZ Natura kao i svojim brončanim straničnikom Grgurovim palcem. Članovi UZ Zvrk u protekloj školskoj godini osmislili su razne suvenire kao što su podložak za čaše, kuhača, daska za rezanje, pregača za kuhanje oslikana motivima vrličkog kraja, citatima književnika Milana Begovića ili stihovima ojkavice. Ove godine na konferenciji prezentirali su In tkanicu – ženski pojas s motivom Vrličke nošnje. UZ Vrisak predstavio je printani stećak privjesak te stećak izliven u gipsu. Svaka škola sudionica Sajma učeničkih zadruga Enter 2022. može se pohvaliti inovativnim suvenirima koji promiču kulturnu baštinu Dalmacije.

U gastro ponudi školskih zadruga moglo se naći mnogo ukusnih zalogaja i okrepljujućih kapljica. Maslinovo ulje prvorazredne kvalitete po pristupačnim cijenama moglo se pronaći na štandovima UZ Lovorike, Oblice, Mosorskog zvonca, Podježice, Prizidnice, Maslinika i Lavande. Posebnu draž tom ulju daju trud i požrtvovnost zadrugara te ljubav i briga koju su utkali u svoje maslinike.

Doći na Enter konferenciju, a ne posjetiti štand UZ Faria bila bi prava šteta. Njihovi Cvit škoja – papernjaci, krekeri i zdrava čokolada oduševljavaju svojim okusima. Proizvod cvijet soli nastao je u projektu Mediterranean dieta. Hvarski srednjoškolci ručno prikupljenu morsku sol aromatiziraju otočnim biljem, plavcem malim i agrumima. Štandovi UZ Trešnje, UZ Lovorike i UZ Podježice nudili su ušećerene mendule, arancine, domaće marmelade i sokove. UZ Natura poznata je po svojoj rogačuši, a UZ Trišnja po svojim gluten free energetskim pločicama i marendinu.

Brojne zadruge prodavale su organsku kozmetiku i ljekovita biljna ulja. UZ Natura u kratkom vremenu ostala je bez svog poznatog melema od nevena, UZ Cvrčak bez svojih sapuna od masline. Štand UZ Maslinik kupce je najviše privukao solju za kupanje s eteričnim uljima. UZ Raž oduševila je posjetitelje prirodnim mirisnim maramicama, a UZ Vrisak božićnim pilingom, UZ Lumbrela prirodnim melemom od čokolade i tvrdim šamponom od pive. Dalmatinske školske zadruge nude organsku kozmetike iznimne kvalitete po povoljnim cijenama pa se svakako isplati posjetiti njihove štandove na prodajnim izložbenim događanjima ili ih izravno kontaktirati.

Ponudu suvenira i proizvoda od drva, kamena i žice prezentirale su UZ Klesarske škole Pučišća i novoosnovana UZ Karika koja u svojoj ponudi nudi razne didaktične igre od drva i žice te drveni tronožac za upotrebu u kućanstvu ili uredu. UZ Prizidnica privukla je pažnju posjetitelja svojom didaktičnom igrom Zaigrajmo trlju. Ponudu božićnih dekorativnih proizvoda mogli ste pronaći na štandovima UZ Ludrum, Oblice, Raži, Cvrčaka, Biljnih bisera, Vile jezerske i Trešnje.

Ira Stanić, Nina Bauk, Anđela Čagalj, Sara Bilić, Lana Eterović

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!