Select Page

KonTaš li i ti?

KonTaš li i ti?

Od ove školske godine Komercijalno-trgovačka škola Split pokrenula je digitalni školski list, tj. portal KonTaŠ? Preko portala kontash.com i službenih društvenih mreža – Instagrama, TikToka i YouTube kanala – učenici od 1. do 4. razreda srednje škole upoznavat će širu zajednicu sa svim događanjima, aktualnostima i zanimljivostima koje ih okružuju i temama kojima žele privući pažnju javnosti.

Misija projekta Digitalni školski list KonTaŠ? je poticanje učenika strukovnih škola koji posjeduje talente za neke oblike izražavanja na kreiranje multimedijalnih radova. Sudjelovanjem u projektu Centra izvrsnosti multimedije i jezika (CIMAJ) Splitsko-dalmatinske županije deset darovitih, ambicioznih i znatiželjnih učenika svakodnevno će biti poticani na novinarsko stvaralaštvo. Učenici će pisati različite novinske vrste (vijesti, izvještaje, komentare, osvrte, kolumne, tematske članke, kritike, recenzije, intervjue, reportaže, putopise), izrađivati ankete, videozapise, baviti se istraživačkim radom, osmišljavati i snimati podcaste i dokumentarne filmove. Na taj način učenici će imati priliku sudjelovati u izvannastavnim aktivnostima novinarske redakcije škole kroz koje će pokazati svoje vještine i talente. Vođeni mentorima, nastavnicima Hrvatskoga jezika, stranih jezika i strukovnih predmeta njegovat će i razvijati svoje potencijale.

Ovaj projekt nastavak je na prošlogodišnji školski projekt radijskih emisija KonTaŠ? koje su učenici snimali svaki tjedan i puštali na razglas za vrijeme velikih odmora. Naziv KonTaŠ? u sebi krije inicijale Komercijalno-trgovačke škole (KTŠ), a glagol kontati pokriva oba značenja riječi: računati i razmišljati. Od učenika se očekuju da ih kroz svoj rad aktivno koriste.

Portal KonTaŠ? sastoji se od nekoliko rubrika koje pokrivaju područja u kojima se škola ističe. Rubrika jučer – danas – sutra prati sve aktualnosti iz Komercijalno-trgovačke škole, Splita, Splitsko-dalmatinske županije i šire. U rubrici karta objavljuju se svi radovi književnoumjetničke sekcije (kroz literarno, likovno i digitalno vizualno izražavanje) jer “carta canta”, a portal je dokaz za to. Kroz balun izvješćuje se o svim sportskim događanjima i uspjesima te o učenicima sportašima i popularnim sportovima Dalmacije. Rubrika butiga prati ekonomske teme i sve sadržaje povezane sa strukom (projekti, vježbeničke tvrtke, natjecanja i sl.), a dobila je ime po školskoj zadruzi istoga naziva koja u školi djeluje također od ove školske godine. Djeluj!, kao poziv na aktivizam, glavni je adut Komercijalno-trgovačke škole jer poziva svakog čitatelja na aktivno sudjelovanje i društveni angažman. Kroz tu rubriku učenici obrađuju socijalne teme kao što su siromaštvo i marginalizirane skupine društva s naglaskom na temu prava na obrazovanje svakoga djeteta. Posljednja rubrika je tema broja koja će se određivati prema važnim datumima, prijedlozima učenika, aktualnostima, ali će tematski biti i usko vezana s rubrikom Djeluj!

Vizija projekta KonTaŠ? dugoročna je vidljivost u zajednici o uspjesima učenika srednjih strukovnih škola te populariziranje strukovnog obrazovanja. U budućnosti portal kontash.com i sve službene društvene mreže Komercijalno-trgovačke škole Split postat će mjesto okupljanja mladih koji će u multimedijalnim izrazima pronaći sebe i uživati u obrazovanju kroz sebi blizak digitalni svijet. Uz to, novinari portala KonTaŠ? prenosit će svoje znanje na nove generacije te će tako osigurati uvijek aktualne teme i biti u korak s vremenom i svijetom mladih. To će im biti lakše u posebno uređenoj učionici koju su dobili na raspolaganje od ravnateljice Mirele Maričić, a trenutno je u fazi prenamjene. Iz te ugodne, radne i pozitivne atmosfere novinarske redakcije dobre vijeste daleko će se čuti. 

Mirta Ožić-Bebek i Michaela Viculin, 2.c

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!