Select Page

Match race natjecanje 6 RCK

Match race natjecanje 6 RCK

Turističko-ugostiteljska škola Split je u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva organizirala Match race. Tijekom natjecanja koje je bilo organizirano u sklopu Enter konferencije, učenici su nastupali u tri discipline: Match Race Cooking, Match Race Coctail i Match Race Tourism.

Tijekom dva dana Enter konferencije pažljivo smo promatrali i učili kulinarske tajne od natjecatelja Match Race Cooking-a. Sudjelovalo je 12 natjecatelja koji su dobili zadatak napraviti jela po principu zero waste. Trebali su paziti na iskoristivost namirnica, higijenu, čistoću radne jedinice i serviranje.

Prvi dan natjecanja učenici su dobili zadatak napraviti hladno predjelo od tune. Svi su natjecatelji dobili iste namirnice od kojih su napravili različita jela. Imali su 30 minuta za kuhanje, a mentor im je stalno govorio koliko je vremena preostalo. Nakon kuhanja, jela su probali članovi žirija koji su imali pune ruke posla. U polufinale je prošlo osam natjecatelja, a to su bili: Nives Prša, Vito Farac, Marko Maratović, Matteo Šterpin, Josip Horaček, Pero Bošković, Antun Tomić i David Matešić. Natjecatelji su bili podijeljeni u parove te se na svakoj radnoj jedinici nalazio jedan par. Zadatak im je bio skuhati rižoto kao toplo predjelo. Prvi par činili su Matteo Šterpin i Marko Maratović koji su kuhali rižoto od bundeve na talijanski način. Drugi par činili su Antun Tomić i David Matešić koji su kuhali rižoto od kozica. Pero Bošković i Josip Horaček također su kuhali rižoto od kozica, a četvrti par, Nives Prša i Vito Farac, kuhali su rižoto od bundeve. Svaki par imao je 60 minuta da napravi svoje jelo. Žiri je, osim okusa i izgleda, najviše gledao količinu otpada koja je ostala nakon kuhanja jer je trebalo poštovati tzv. zero waste koncept. Natjecatelji su nam otkrili da je tajna najboljeg rižota u vrsti riže.

Drugi dan bio je jako uzbudljiv jer se održavalo finale Match Race Cooking-a. Unatoč vrlo jakoj konkurenciji, u finale su prošla samo dva para: Pero Bošković i Josip Horaček te Nives Prša i Vito Farac. Natjecatelji su imali 60 minuta za kuhanje jela. Nives Prša i Vito Farac pripremili su poširanog lubina i blitvu na dalmatinski, a Josip Horaček i Pero Bošković brancina s dalmatinskom garniturom. Svome jelu dali su naziv ˝Splitski gušt˝. Natjecatelji su završili s kuhanjem u 14:00 sati, a onda je žiri preuzeo stvar u svoje ruke. Nakon odluke žirija slijedilo je proglašenje pobjednika. Ovogodišnji su pobjednici Match Race Cooking-a Pero Bošković i Josip Horaček. Zasluženo su odnijeli pobjedu te za nagradu osvojili novi set noževa.

Match Race Coctail natjecanju pristupili su učenici iz 20 turističko-ugostiteljskih škola diljem Hrvatske.

Sudci ovog natjecanja bili su Nikola Nimac, Mihaela Per i Petar Jureško. Ocjenjivali su komunikaciju natjecatelja, estetiku koktela, sposobnost te, naravno, nakon degustacije i okus.

Prva etapa održana je s 12 sudionika koji su se međusobno natjecali. Bili su podijeljeni na dvije radne jedinice, po dva sudionika na svakoj jedinici, a održane su 3 runde. Zadatak je bio napraviti talijanski koktel Negroni.

Nakon nastupa dvanaest sudionika u prvom eliminacijskom krugu, održalo se polufinale. U polufinalu, tj. drugoj etapi natjecanja, nastupila su četiri sudionika. U ovom su zadatku bila zadana dva koktela: Mai Tai, karakterističan koktel u Tiki kulturi, te Blue Hawaii, karakteristične plave boje, poznat još iz davne 1957. godine.

Treća etapa, odnosno finale, održano je drugoga dana Enter konferencije, 3. prosinca 2022. Zadatak u finalu bio je napraviti autorski koktel inspiriran pejzažima Splitsko-dalmatinske županije. U tome su se okušale Petra Miljević i Monika Leljak. Za pripremu koktela na raspolaganju su imale sedam minuta.

Kao što je sudac rekao tijekom sedmominutne borbe, koktel je igra bez granica.

Monika Leljak osmislila je koktel Once upon a time in Split. Inspiraciju je, kako nam je rekla, pronašla u zalascima sunca u Splitu, zato je koktel u sebi imao crvene i narančaste tonove. No, na njenu žalost, osvojila je drugo mjesto, dok je pobjedu odnijela njena protivnica.

Druga je kandidatkinja, odnosno naša pobjednica, Petra Miljević iz Opatije. Njezin koktel  nosio je naziv Plavetnilo Jadranskoga mora te je, kako i samo ime kaže, bio plave boje nalik na Jadransko more.

Prilikom proglašenja pobjednice voditeljica Ines Nosić na pozornicu je pozvala Petru te  postavila pitanje: “Jesi li očekivala nagradu?”, na što je Petra odgovorila: “Mogu reći da sam očekivala nagradu, bila sam jako uzbuđena”. Za njen trud, rad i sposobnosti bila je nagrađena profesionalnim setom za pripravak koktela. Vjerujemo da će set dobro iskoristiti s obzirom na njene visoke sposobnosti i maštovitost.

Drugi dan Enter konferencije također smo prisustvovali i prezentacijama natjecatelja Match Race Tourism-a gdje su učenici trebali kreirati video priču koja predstavlja Splitsko-dalmatinsku županiju kao destinaciju održivog turizma. Tri ocjenjivača slušali su prezentacije 6 natjecateljskih parova i bilježili ocjene. Parovi koji su prezentirali svoje uratke nisu bili unaprijed pripremljeni, a partnere za rad ranije nisu poznavali. Parovi Match Race Tourisma bili su: Karla Radić i Leonardo Bunčec, Dea Pužar i Nina Kadoić, Matija Jakopec i Larisa Matić, Ena Grahović i Laura Kursar, peti je prezentirao Josip Ribičić koji je nažalost bio bez partnera zbog bolesti, te zadnji par bili su Marino Blagojević i Mara Bezek. Svi natjecatelji zaista su se potrudili prikazati nam Splitsko-dalmatinsku županiju, njezine vrline i mane. Pobijedili su Matija Jakopec i Larisa Matić. Ideja prezentacije je poučavati nove generacije da čuvaju naš krajolik i da se brinu o njemu. Oni su kroz ovu prezentaciju potaknuli ne samo turiste, već ljude Hrvatske da dođu i svjedoče ljepoti Splitsko-dalmatinske županije.

 

Chiara Mjeda, Karla Kuštre, Ana Despalatović

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!