Select Page

Multimedijska ekipa iz Nazora

Multimedijska ekipa iz Nazora

Već smo ukratko predstavili našu školu i ciljeve projekta, a sada je došao red da pobliže upoznamo i njegove sudionike. Uz motivirane i kreativne učenike u projektu sudjeluju i profesorice koje će znanjem svojih predmeta uvelike doprinijeti realizaciji naših ciljeva.

Krenimo prvo od školske pedagoginje, profesorice Lucije Bižace, koja je ujedno i koordinatorica projekta i bez koje vjerojatno ne bih pisao ovu reportažu. Saznavši za učeničku želju za pokretanjem školskih vijesti, prijavila je projekt Multimedij kao dio programa CIMAJ. Prema njezinim riječima, upravo je ta „intrinzična motivacija učenika” bila poticaj da naša škola postane dio navedenoga programa. Sa svojim vještinama koordinacije, ali i smislom za estetiku koji dolazi iz njezine druge „struke”, one povjesničarke umjetnosti, pomoći će nam u organizaciji materijala. Unatoč zaposlenosti pronalazi vrijeme za druženje s prijateljima i putovanja na kojima uživa u arhitekturi i otkrivanju običaja različitih kultura.

Naša ravnateljica Ankica Kovač svojim dugogodišnjim iskustvom bit će nam od velike pomoći. I ona, baš poput naših učenika, želi bolje upoznati područje filmskoga stvaralaštva. Iako zaposlena vođenjem škole, uspijeva naći vremena za pjevanje. Njezina je zadaća u projektu ponajprije savjetodavna, no zatreba li, kako sama kaže, može i koordinirati projektom.

Anita Baras, profesorica engleskoga i talijanskoga jezika, nekoliko je puta bila uključena u snimanje reportaža o školi te će nam svojim znanjem i iskustvom pomoći u realizaciji naših želja. Kad ne predaje, voli pogledati dobar film ili seriju i otići na dobar koncert. Također, poput naše pedagoginje, voli putovati.

Za sve buduće nedoumice iz svijeta informatike zadužena je naša profesorica Marina Kamber. Čuvši kako je u projektu poželjno sudjelovanje i profesora informatike, odlučila je prijaviti se ponajviše kako bi nam olakšala online komunikaciju i razmjenu materijala. Iako zaposlena u dvjema splitskim školama (uz V. gimnaziju radi još i u III. gimnaziji), pronalazi vrijeme za čitanje i planinarenje s prijateljima. Bivša je članica Planinarskog križnog puta i projekta „72 sata bez kompromisa”.

Kako naš projekt ima sličnosti s aktivnostima novinarske grupe, predložili smo profesorici hrvatskoga jezika Dijani Mišetić, ujedno i voditeljici novinarske grupe, suradnju s novinarima. Budući da su školski novinari već poprilično zaposleni, profesorica nam je ponudila svoju pomoć pri lektoriranju sadržaja. Pobrinut će se da sve, pa tako i ova reportaža koju trenutno pišem, bude u skladu s pravopisnom normom. U slobodno vrijeme voli pisati, odlaziti na koncerte, a odnedavno je krenula s učenjem španjolskoga jezika. Također, ima izražen osjećaj za estetiku, a zanima je „sve što je lijepo”, bilo da je riječ o interijerima, arhitekturi ili fotografiji.

Autorica prethodne reportaže Ema Jukić učenica je četvrtoga razreda te je kao i svi ostali sudionici projekta svestrana. Kao članica novinarske grupe svojim znanjem pravopisa i talentom za slaganje zavisnosloženih rečenica sigurno će doprinijeti pisanju intervjua i reportaža. Budući da se u slobodno vrijeme bavi programiranjem, bit će od velike pomoći grafičkom timu. Druga joj je velika strast čitanje, a gradska knjižnica, kako sama za sebe kaže, njezin je drugi dom.

Naša druga reporterka i novinarka Nina Kotarac učenica je trećega razreda. Svjetla reflektora nikada joj nisu predstavljala problem te se u budućnosti vidi u svijetu medija. Strast joj je istraživačko novinarstvo jer je željna promjena u svijetu, ali zadovoljila bi se i promjenama u našoj državi. Uz pisanu riječ talentirana je i za vizualno izražavanje te se tako bavi fotografijom, ali i gaji ljubav prema modi i izgradnji svoga stila. Šećer na kraju: već 12 godina bavi se akrobatskim rock ‘n’ rollom i sa svojim klubom ostvaruje velike uspjehe.

Maturantica Marieta Jarebić, također novinarka i reporterka, svojim organizacijskim vještinama doprinijet će timu i izvan vlastitoga područja djelovanja. Željna novih znanja uređivanja fotografije i videa, znala je da je ovo pravi projekt za nju. Uz školu bavi se i volontiranjem te je članica udruge Dyxy, ali i volonterka na mnogim drugim događanjima poput ovogodišnjeg Europskog prvenstva u vaterpolu održanog u Splitu.

Doznavši od prijatelja za projekt, Gea Pandurić, učenica četvrtoga razreda, odlučila se za sudjelovanje. Njezina prijašnja iskustva projekata našem će timu uvelike olakšati posao. Uvijek je spremna pomoći potrebitima pa u slobodno vrijeme volontira. Voli pisati, stoga ne sumnjamo da će biti dobra novinarka našega tima. Kada nije u školi i kada ne volontira, možete je vidjeti uz neko dobro štivo i čaj.

Učenik trećega razreda Luka Bajto zadužen je za režiju i montažu naših videa. Kao i svi ostali članovi tima, oduvijek je volio sudjelovati u projektima. Kako sam kaže, u životu su ga uvijek pratili hobiji iz područja multimedije te nije trebao puno razmišljati o sudjelovanju u projektu. Izvan škole bavi se glumom, a nedavno je glumio u filmu „Ljeto kada sam naučila letjeti” koji je postigao velik uspjeh te ga ja na prostoru bivše države pogledalo preko 300 000 ljudi. Njegov je drugi veliki hobi programiranje.

I na kraju, reći ću nešto o sebi. Zovem se Ivan Žagrović i idem u treći razred. Oduvijek sam pisao i često ste me mogli (a možete i dalje) zateći kako nešto pišem. U ovom sam projektu novinar, ali nemam problema s pojavljivanjem pred kamerama. Zanima me područje multimedije i njime se želim baviti u budućnosti, stoga je ovaj projekt bio moj očigledan izbor. Osim pisanja reportaža bit ću i urednik Nazorova radija. Već sada obavljam dužnost školskoga glazbenog urednika iako, ako je vjerovati povratnim informacijama, ne baš popularnoga.

Nadam se da sam vam uspio predstaviti naš mali, ali ambiciozni tim i da ćemo zajednički ostvariti sve svoje planove.

 

Ivan Žagrović

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!