Select Page

Naša djeca

Naša djeca

U prethodnom članku ekskluzivno za CIMAJ i portal izvrsna.hr najavili smo novi školski projekt Bonne journée, mon ami!, kojem je glavni cilj omogućiti djeci u Demokratskoj Republici Kongo elementarno ljudsko pravo – pravo na obrazovanje. U suradnji s fra Richardom odlučili smo školovati minimalno 15 djece koji žive na rubu siromaštva. Riječ je o djeci koja su se, kako je fra Richard jednom prilikom tužno naglasio, našla u ratnom području, u mnogobrojnim siromašnim obiteljima ili su siročad. Naš dragi saveznik odradio je ogroman dio posla: obilazio je okolna mjesta svoga djelovanja i izabrao one najugroženije, slao nam fotografije i videozapise iz Konga stalno ponavljajući da ne smije preočito fotografirati „našu djecu“ jer, kad bi ostala djeca znala da su im ljudi iz Hrvatske pružili pomoć tj. školarinu u iznosu od 90 $ do 120 $, sva bi djeca htjela postati „naša“.

Proteklih mjesec dana KonTaŠ tim novinara proveo je u pripremi projekta. Nije bilo odmora! Zasukali smo rukave i pripremili cijelu logistiku. Zadatak nam je bio predstaviti projekt u našoj Komercijalno-trgovačkoj školi Split: od učenika, roditelja do djelatnika škole. Za ovu fazu projekta pripremili smo izložbu u atriju škole. Izrađen je plakat s QR kodovima koji direktno vode na intervju s fra Richardom na našem portalu kontash.com, na videozapis (ne)prilika iz Konga, na highlights intervjua i na motivacijski video objavljen na društvenim mrežama (Instagram profilima: kontas.split i cimaj_cisdz). Razvili smo i postavili fotografije djece. Naša ilustratorica Magdalena Šimundić nacrtala je i nekoliko prigodnih crteža.

Projekt se predstavio i na Nastavničkom vijeću kako bi se i nastavnici škole pripremili za fazu prikupljanja učeničkih donacija. S našim profesorima mentorima Sanjom Balić, Marijom Istenić i Tonijem Jerkovićem pripremili smo razrednicima fascikle sa svom potrebnom dokumentacijom: plakatom s kodovima, pozivnim pismom voditeljice projekta, uputama za provođenje projekta po razredima, obrascem za prikupljanje donacija, fotografijom djeteta koje taj razred školuju i njegovim podatcima. Razrednici će projekt predstavljati i na roditeljskom sastanku i na satu razrednika. Na Nastavničkom vijeću održanom 26. siječnja 2023. voditeljica projekta, prof. Ivana Čota pozvala je sve kolegice i kolege da osjete bïlo djece koja su u potrebi, naglasivši da ovim projektom ne pomažemo samo djeci Konga, nego i našim učenicima. Odgajamo ih da pruže ruku prijatelju u nevolji, da donacijom od svoga džeparca „otrgnu od svojih usta“, ali najviše da budu zahvalni na svemu što im je darovano. Ovim projektom svaki će učenik naše škola upoznati novo Ja i voljet će ga kad vidi osmijeh djetata koje je zahvaljujući njemu naučilo čitati i pisati. Rok za prikupljanje donacija je 8. veljače. Bliži se vrijeme ispita te školarine moraju biti poslane u Afriku. Sav prekoračeni iznos proslijedit ćemo u jednu susjednu zemlju jer nam se paralelno s ovom rodila i još jedna hvalevrijedna akcija. No o tome uskoro, ne možemo vam sve otkriti.

Ovo su naša djeca u školskoj godini 2022./2023. Ovo su novi „učenici“ Komercijalno-trgovačke škole. Upoznajte ih!

 1. Ghislaine Kasoki Kyavu (22.5.2014.), Osnovna škola Vwandanze, 1. razred
 2. Freddy Mumbere Maliro (19.1.2011.), Osnovna škola Vwandanze, 3. razred
 3. Charline Katungu Kivonderya (3.3.2007.), Školski dopunski centar Kimbulu, 2. razred
 4. Immaculée Kavugho Matina (8.9.2007.), Osnovna škola Vusamba, 6. razred
 5. Confiance Kahambu Matina (23.8.2010.), Osnovna škola Vusamba, 4. razred
 6. Yves Kakule Kabuyaya (21.5.2012.), Osnovna škola Masemi, 4. razred
 7. Jacques Kasereka Kabuyaya (3.5.2010.), Osnovna škola Masemi, 2. razred
 8. Marlike Kavira Kabuyaya (22.7.2007.), Osnovna škola Vitimba, 6. razred
 9. Charles Katembo Kyavu (9.3.2007.), Srednja škola Vwandanze, 1. razred
 10. Gloriose Kavugho Sivayirwa (6.4.2007.), Srednja škola Vwandanze, 1. razred
 11. Narcise Kasoki Matina (18.10.2002.), Srednja škola Malende, 3. razred
 12. Daniel Katembo Mwenge (24.2.2003.), Srednja škola Malende, 1. razred
 13. Justin Kambale Maliro (25.11.2004.), Srednja škola Ufahamu, 1. razred
 14. Eugénie Kavira Maliro (18.3.2007.), Srednja škola Ufahamu, 1. razred

Sad kad smo ovaj projekt predstavili i vama, budite i vi dio ove plemenite priče. Nadamo se da ćete i vi krenuti našim stopama! Vjerujte, isplati se!

*za sve informacije o školskom projektu pišite nam na e-mail: digitalniportalkontas@gmail.com ili preko društvenih mreža (instagram).

Mateo Vojković
Autorica fotografija: Antonia Slavić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!