Select Page

Novinari Solinskog ritma na ENTER Konferenciji 2022.

Novinari Solinskog ritma na ENTER Konferenciji 2022.

Novinari Osnovne škole kraljice Jelene u okviru CIMAJ projekta Solinski ritam! s velikim su nestrpljenjem  dočekali drugu međunarodnu znanstveno-stručnu ENTER konferenciju, u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Centra izvrsnosti. Konferencija se i ove godine održala u Spaladium Areni, 2. i 3. prosinca 2022.  

Ni loše vrijeme popraćeno kišom nije spriječilo naše novinare da ne stignu u Spaladium Arenu, a vrijedi spomenuti da ih je ove godine bilo prijavljeno čak sedamnaest! Naših sedmero učenika prisustvovalo je svečanom otvaranju u petak 2. prosinca u 14 sati u društvu svojih mentorica Sanje Matić i Anite Čupić. Bubnjarski ansambl Klapa Klapa najavio je otvaranje konferencije koju su vodili Tarik Filipović i Doris Pinčić. Voditelji su pozivali na pozornicu mnoge uzvanike; od župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislava Đonlića do ravnatelja Centra izvrsnosti Ivice Zelića. Svi spomenuti istaknuli su da je cilj skupa doznati što zapravo znači izvrsnost obrazovnog sustava. Konferencija je privukla brojne predavače i izlagače iz drugih zemalja: Portugala, Poljske, Turske, Latvije i  Mađarske. Istovremeno se odvijalo više multitematskih i interaktivnih događaja tako da se moglo pronaći za svakoga ponešto: za učitelje, učenike, roditelje, ali i širu javnost.

Veliku pozornost privukli su nam posteri koji su informirali posjetitelje o projektima iz škola. Ponosni smo na naš poster Solin, grad sporta koji govori o našim prošlogodišnjim aktivnostima. Naše učiteljice odgovarale su na pitanja kolega koje je privukao poster.

Također, učenici naše škole predstavili su se posterom Erasmus+ projekta Storytelling in Nature.

Poslušali smo i predavanje naših učiteljica Zdenke Jerković i Edite Rizvan pod nazivom Govorim kad učim i kad se igram. Štandovi učeničkih zadruga mamili su nas ušećerenim bademima, arancinima i ostalim delicijama. Dječacima je najzanimljiviji bio bolid, stoga su brojna pitanja bila namijenjena studentima Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita koji su ga i predstavljali. Interes učenika pobudile su i VR naočale pa se za virtualno putovanje dalmatinskim znamenitostima poput Svetog Jure, vrha planine Biokovo ili špilje Vranjače, stvorio popriličan red. Zanimljivo nam je bilo i natjecanje srednjih turističkih škola u pravljenju koktela i raznih jela.  

Sutradan, 3. prosinca, izvještavala je druga ekipa naših vrijednih novinara, a pridružila nam se i učiteljica Ines Džaja. Trudili smo se pitati što više posjetitelja o njihovim dojmovima. Ne trebamo ni reći da smo čuli i više nego pozitivne komentare o organizaciji konferencije. Predavanje naših učiteljica Nives Bogdan i Jelene Kelave Kako poučavati darovite učenike u redovnoj nastavi, bilo je jedno od posjećenijih. U obilasku štandova pridružili su nam se i učenici naše škole koji su i sami polaznici Centra izvrsnosti; iz područja matematike učenici šestih razreda Noa Hornischer, Josip Šošo i Lovre Civadelić, a iz prirodoslovlja učenice osmih razreda Emanuela Rapić i Lea Spain.

Drago nam je što smo mi učenici bili u prvom planu tijekom cijele konferencije;  počevši od brojnih predavanja, izvještavanja, izlaganja, postera, zadruga pa sve do natjecanja. Konferencija je bila prava smotra učeničkih aktivnosti koje potiču izvrsnost. Možemo se poslužiti riječima samih organizatora: Izvrsnost nije cilj, izvrsnost je stav. Nadamo se i trećoj, još većoj konferenciji sljedeće godine.

Emanuela Rapić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!