Select Page

OMIŠKA PRIČA: Nova storytelling igra školske zadruge Rašeljka

OMIŠKA PRIČA: Nova storytelling igra školske zadruge Rašeljka

Autori: Sara Bilić, Karmen Ercegović, Petra Pivac i Lana Eterović

Naš grad Omiš najpoznatiji je po svojim neustrašivim omiškim gusarima koji su inspirirali školske zadrugare u izradi nove igre. U produkciji su im pomogli i članovi projektnog tima Petica Mi Omiš. Cilj im je bio brojčano napraviti što više igara kako bi što više razrednih odjeljenja povodom obilježavanja manifestacije Noć knjige odigralo ovu edukativnu igru.

Povijest grada utkana je u svaki kamen naših kala i upravo zato želimo ovom igrom na kamenu oživjeti dio te povijesti. – Bruna Bašić, članica školske zadruge

Kako bi vizualizirali gusarski Omiš i povijest grada učenici su pročitali povijesni roman Alojza Majetića „Omiški gusari“ te slikovnicu autorice Julije Tomasović „Omiška bajka“. Djela su ih inspirirala tijekom prepričavanja i odabira motiva za storytelling igru.

Kako bismo educirali naše učenike, a i građane i turiste jer je igra ujedno i jedan od suvenira školske zadruge, te popularizirali simbole, građevine i oružja iz naše bogate povijesti, napravili smo ovu igru čiji motivi datiraju iz razdoblja od 10. do 13. stoljeća. – Petra Pivac, članica školske zadruge

Proces izrade započinje šetnjom po omiškim plažama i traženjem oblutaka. Obluci moraju biti plosnatiji kako bi se na njima mogli izvesti detaljni crteži motiva grada Omiša. Izabrali su deset artefakata, a među njima su Sagitta, galija, Mostina. Nakon toga slijedi uporaba materijala kao što su vodootporni flomasteri, natron papir, pamučna tkanina, karton, silikon, konop i škare.

Igra se igra po principu popularne storytelling igre, no kako biste pripovijedali omiške priče, morate koristiti upute koje vam pomažu prepoznavati slike na karti. Uz simpatično pakiranje od recikliranih materijala dolaze i detaljne upute za igranje „Omiške priče“.

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!