Select Page

Posjet Caritasovom blagovalištu u Omišu i humanitarna akcija Karitativne skupine

Posjet Caritasovom blagovalištu u Omišu i humanitarna akcija Karitativne skupine

Autori: Petra Pivac, Anamarija Radić, Josipa Kovačević

Učenici OŠ Josip Pupačić u sklopu blagdanske aktivnosti Udruge Gnjizdo volontirali su u Caritasovom blagovalištu. Volontiranju smo se rado odazvale i nas tri članice projektnog tima Petica Mi Omiš koji djeluje u sklopu programa Centra izvrsnosti multimedije i jezika Splitsko – dalmatinske županije. Pomagali smo voditelju blagovališta, dijelili hranu, naučili što to znači biti volonter te kako pomagati drugima.

Saznali smo da je Caritasovo blagovalište u Omišu otvorena 15. ožujka 2023. godine. Na području grada Splita Caritasova blagovališta imaju oko dvjesto korisnika, dok u Omišu imaju oko trideset i pet korisnika. Ljudi na razne načine mogu doprinijeti radu pučke kuhinje. Najbolji način je samo volontiranje. Također možete donirati osnovne potrepštine, hranu i slično. U volontiranju sudjeluje najčešće četvero ili petero ljudi. Neki su volonteri redoviti, no neki odlaze pa njihova mjesta zauzimaju novi. Najvažnije je da se volonteri zauzmu u radu blagovališta što im oduzme otprilike dva sata. Potrebno je pomoći razdijeliti hranu, počistiti nakon blagovanja i to je sve. Svaki korisnik Caritasa ima pravo na jedan topli obrok dnevno od ponedjeljka do petka. Subotom i nedjeljom pripremaju se i dijele suhi obroci. Obroci se primaju od jedanaest do dvanaest sati. Hranu ne pripremaju sami, već surađuju s restoranom Babilo koji se nalazi na Brzetu. Najpotrebnije donacije su: ulje, brašno, i raznorazne higijenske potrepštine.

Zamislite što vama sve treba u toplini vaših domova pa sastavite barem u blagdansko vrijeme listu potrepština koje ćete kupiti i donirati Caritasu. Djeca uvijek mogu malo uštipnuti svoj džeparac. Raširite ruke i pomognite obiteljima kojima je to potrebno na način da izdvojite malo više novca za potrebite kako bi i oni bili sretni. Možda će vam blagdanski stol biti malo siromašniji, ali će vaša srca zasigurno narasti ispunjena toplinom dobrog djela. Mi smo se sjajno osjećale nakon našeg malog doprinosa omiškom blagovalištu. Moramo pohvaliti i volontere Karitativne skupine OŠ Josip Pupačić koji i ovoga došašća pokazuju dobru volju u osmišljavanju aktivnosti, izradi, prikupljanju i doniranju predmeta za prodaju u svrhu darivanja i razveseljavanja najpotrebnijih oko nas. Tradicionalno uveseljavaju korisnike Caritasa u Kninu, a ove godine i misionara iz područja djelovanja don Jakoslava Banića u afričkoj Ugandi. Dobrovoljci svakodnevno volontiraju i dežuraju u kućici ispred škole, popularnom „Školarcu“. Ove godine u ponudi su: prženi bajami, uramljeni prizori božićnih i zimskih motiva, anđelčići i zimske kućice od das mase, sukulenti u gipsanim posudicama, privjesci s božićnim motivima, darovne poruke, učenicima pristupačne svakovrsne slastice, narukvice domaće izrade i one nastale u sklopu akcije Papinskih misijskih djela – „Snaga riječi koja mijenja svijet“. Zajedništvo, međusobno druženje, dogovaranje, komuniciranje, primanje i dijeljenje radosti među sobom i drugima ciljevi su ove humanitarne akcije.

Članovi Karitativne skupine zahvalni su voditeljici Ružici Matijević i ostalim učiteljima na podršci i izdvojenom vremenu kroz radionice proizvoda, a sugrađanima na donacijama. Trudili su se ostvariti što veći uspjeh u prikupljanju i darivanju te su nadmašili prošlogodišnji sakupljeni iznos. Akcija je završila 24. prosinca, na četvrtu nedjelju došašća.

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!