Select Page

Prirodoslovci naše škole

Prirodoslovci naše škole

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije ustanova je osnovana 2016. godine koja promiče obrazovanje potencijalno darovitih učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a čiji je glavni cilj pružanje potpore cjelovitom razvoju potencijalno darovite i visoko motivirane djece i mladih. Centar izvrsnosti omogućuje sudjelovanje u programima Matematike, Informatike, Novih tehnologija, Prirodoslovlja, Poduzetništva, Multimedije i jezika te Baštine. Mentori koji rade u programima redovito se usavršavaju za rad s potencijalno darovitom djecom. Nastava se odvija subotom (jednom u petnaest dana) te traje četiri školska sata, od 9 do 12 i 30 sati. Učenici naše škole uspješno pohađaju programe Centra izvrsnosti Matematike i Prirodoslovlja.

U radu CI-a Prirodoslovlja naglasak nije na teorijskim znanjima, već na praktičnome radu izvođenjem raznovrsnih pokusa i  sudjelovanjem u radionicama. Mentori su u ulozi moderatora, a učenici sve samostalno izvode korak po korak. Proširuju svoja znanja te se tako uvode u znanstveni svijet: uče samostalno postaviti cilj istraživanja i hipoteze te provesti hipotezu kroz pokus i na kraju doći do određenih zaključaka. Ove je školske godine oformljeno pet učeničkih grupa koje obuhvaćaju učenike od sedmog razreda osnovne škole do završnih razreda srednje škole.

U program CI-a Prirodoslovlja od prošle su školske godine uključeni naši učenici Bartul Jurić, Emanuela Rapić i Lea Spain, a ulogu mentorica preuzele su djelatnice naše škole – učiteljica Geografije Marijana Bandić Buljan te učiteljica Prirode, Biologije i Kemije Marijana Gudić.

Navedene učiteljice rado sudjeluju u aktivnostima CI-a Prirodoslovlje. Učiteljica Bandić Buljan istaknula je da se prijavila za mentorstvo u Centru izvrsnosti jer ju vesele novi izazovi, pogotovo u radu s darovitom djecom. Slično navodi i učiteljica Gudić, koja se priključila radu CI-a Prirodoslovlja na poziv profesora Mirka Ruščića sa splitskog PMF-a. Zajedno su održale nekoliko radionica – o promjenama razine mora čija je tema bila osvijestiti učenike koliko klimatske promjene utječu na živi svijet te „To bee or not to be“, radionicu o važnosti pčela i meda (u studenome 2022.). Učenici su se upoznali s važnim pojmovima, a sve su upotpunili prigodnim praktičnim radovima, primjerice izrađivanjem balzama za usne od meda. Učiteljice su održale i samostalne radionice – učiteljica Bandić Buljan u veljači 2023. održala je predavanje o klimatologiji, a učiteljica Gudić o razbijanju genetske šifre svog ljubimca u siječnju 2023.

Za učiteljicu Bandić Buljan Centar izvrsnosti pokazao se kao pun pogodak jer je pridonio razvoju njezinih kompetencija za rad s darovitim učenicima: uspješnijoj organizaciji, poučavanju na višoj razini i kreativnosti u osmišljavanju novih radionica. Smatra da joj najveći izazov u radu predstavljaju načini prepoznavanja obrazovnih potreba darovite djece. Važno joj je kako ih uklopiti u svakodnevnu nastavu da potrebe svih učenika budu zadovoljene te da im se omogući napredak u učenju i radu. Ističe da bi bilo dobro za sve učitelje da se okušaju u ovakvom načinu rada, da pripreme zanimljivu radionicu i održe ju.

Učiteljica Gudić dodala je da joj rad u CI-u Prirodoslovlje predstavlja veliki poticaj u radu, pogotovo što se u njemu nastavni sadržaji obrađuju na učenicima zanimljiviji način, a ujedno u njemu sudjeluju visoko motivirani učenici, zainteresirani za prirodoslovne teme. Naglašava da joj je u središtu zanimanja potaknuti znatiželju učenika, koji je i sami motiviraju za daljnje teme radionica. Poručuje učiteljima i učenicima da se i sami okušaju u ovakvom načinu rada, bez straha, kako bi se upoznali s malo drugačijim pristupom radu u odnosu na svakodnevnu nastavu.

Svoja iskustva u radu Centru izvrsnosti Prirodoslovlja razmijenila sam s učenicom svoga 8. d razreda Leom Spain. Obje smo se priključile na poticaj učiteljice Gudić jer smo u petom i šestom razredu imale odlične ocjene iz Prirode, a inače su nam Biologija, Kemija i Fizika najdraži predmeti. Prošle smo bez problema prijamni ispit Centra izvrsnosti, na kojem je Lea ostvarila prvo mjesto. U razgovoru s Leom, dotaknula sam se najzanimljivijih aktivnosti u okviru ovoga projekta. Meni se svidjelo seciranje svinjskih organa, sudjelovanje na radionici o pčelama gdje smo izrađivali mini staklenke meda te balzame za usne, a drago mi je što sam prisustvovala ENTER konferenciji u prosincu 2022. Lea je dodala da joj se svidjelo posjećivanje drugih znanstvenih ustanova, izvođenje različitih pokusa, izrada umjetnih terarija,  a posebice joj je u sjećanju ostala vizualizacija zvučnih valova plamenom.

Zaključile smo da nam u radu u CI-u odgovara ugodna atmosfera, susretljivost mentora, a posebice ostatak učeničkog tima jer svi rado pomažu jedni drugima. Upravo je kvalitetna suradnja svih članova jako bitna jer se sve aktivnosti i temelje na timskom radu. Rado se družimo i izvan Centra izvrsnosti.

Nije nam problem uskladiti obveze u ovome projektu s našim školskim i obiteljskim obvezama te treninzima. Sve je odlično organizirano jer se aktivnosti odvijaju svake druge subote ujutro, a tada ionako imamo slobodnoga vremena. Bez problema vodimo računa o našim drugim obvezama jer imamo dobro pripremljen tjedni raspored.

Preporučile bismo svim učenicima koji se žele priključiti ovim radionicama da se prijave na testiranje jer su teme jako zanimljive i nije ih problem uskladiti s drugim obvezama. Potrebni su trud i strast za onim što vas zaokuplja, uz dobru zabavu i odlično društvo.

Emanuela Rapić
Autori fotografija: Marijana Bandić Buljan, Sanja Matić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!