Select Page

Predstavljanje projekta i sudionika

Predstavljanje projekta i sudionika

V. gimnazija Vladimir Nazor Split opća je gimnazija koja omogućava učenicima idealnu podlogu za nastavak obrazovanja u svim područjima, od humanističkih i prirodnih znanosti do umjetničkih grana. Škola nudi učenicima izbornu, fakultativnu i dodatnu nastavu te veliki broj izvannastavnih i izvanškolskih akitvnosti. Vizija škole kreće se u smjeru poticanja projektne nastave, stoga se projekt „Multimedij“ izvrsno uklopio u naša nastojanja. Pokrenut je na inicijativu učenika u okviru novonastale školske multimedijske grupe. Naša je želja uz pomoć različitih medija (radio, intervju, vijesti i reportaža, film i podcast) obavještavati učenike, nastavnike pa i širu publiku o aktualnostima i novostima vezanim za našu školu. Rezultati projekta prikazivat će se na školskoj mrežnoj stranici i društvenim mrežama (Instagram, YouTube i Facebook). Naš projektni tim vodit će vijesti, radijsku emisiju i podcast, a zatim će snimati i montirati videozapise u kompaktnu cjelinu. Također, organizirat ćemo popratne aktivnosti i događaje u suradnji s našim izvannastavnim grupama, osmisliti scenarij te glumiti u filmu „Razdor“. Konačni rezultat projekta spojit će se u obliku digitalne priče koja će se predstaviti na Festivalu izvrsnosti, uz popratnu evaluaciju.

Provedbom navedenih aktivnosti razvijat ćemo različita znanja i vještine. Prilikom vođenja vijesti, radijske emisije te podcasta razvijat ćemo jezične, prezentacijske i komunikacijske vještine te sposobnost snalaženja u različitim situacijama. Razvijanje kritičkog mišljenjenja i istaživačkih vještina ostvarit ćemo pronalaženjem i analiziranjem zanimljivih vijesti. Snimanje i montiranje videa potaknut će našu kreativnost. Korištenje različitih digitalnih sredstava (kamere, laptopa, razglasa, mikrofona, osvjetljenja) omogućit će razvijanje naših digitalnih i informatičkih vještina. Međusobna suradnja, dogovaranje aktivnosti te osmišljavanje istih jačat će nam timski duh, stoga će se naši različiti interesi i znanja ujediniti.

Jasno podijeljene uloge prema vlastitim željama i interesima omogućit će nam maksimalnu posvećenost projektu te zadovoljstvo prilikom obavljanja zadataka. U našoj prvoj videoreportaži upoznat ćete sve sudionike projekta, naše hobije, uloge i aktivnosti kojima ćemo se baviti. Na samom kraju projekta kratkom anketom evaluirat ćemo sve aktivnosti. Na taj ćemo način vidjeti čime smo sve bili zadovoljni u našem radu, a na čemu se može dodatno poraditi. Koordinatorica i profesorice uključene u projekt će, osim vođenja koordinacijskih aktivnosti i projekta, poticati timski duh svih sudionika te ugodno i motivirajuće radno ozračje.

Navedenim projektom planiramo popularizirati izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u školi, a želja nam je potaknuti i ostale učenike na aktivno uključivanje. U našim redovima nalaze se članovi novinarske skupine, članovi dramske grupe, glazbeni urednici te članovi školskog benda.

Naša radijska emisija „Nazorov radio“ planira se provoditi za vrijeme velikog odmora putem razglasa, a u suradnji sa školskim glazbenim uredništvom. Emisija će pratiti školske aktivnosti i izvještavati uživo učenike i nastavnike. Osim toga, u planu je provedba emisije pod nazivom „Nazorove vijesti“ koju bi vodili učenici povezivanjem reportaža s terena. Sve reportaže planiramo voditi, snimati i montirati sami, a koordinatorica će biti zadužena za postavljanje sadržaja na školski  YouTube kanal, mrežnu stranicu te društvene mreže.

Odlazak na Mediteranski festival knjige potaknuo nas je na provedbu školske ankete o tome koliko i što čitaju naši učenici. Rezultati ankete otvaraju vrata drugim aktivnostima, poput večeri čitanja poezije i proze u školskoj knjižnici. Učenicima će u okviru projekta biti ponuđena filmska i redateljska radionica te glumačke vježbe. Sredinom prosinca planiramo pripreme za snimanje kratkog dokumentarnog filma o slučaju Luke Ritza. Film pod nazivom „Razdor“ bavi se tematikom prevencije nasilja, a osmislio ga je učenik trećega razreda koji je ujedno i član projekta „Multimedij“. Film će se povezati sa školskim preventivnim programom i Danom ružičastih majica, a u planu je i njegova svečana premijera. Planiramo snimiti i specijalni podcast na školskoj terasi, a gost će biti učenik koji je osmislio scenarij za dokumentarni film. Konačni rezultat projekta prikazat će se u obliku videa, odnosno digitalne priče.

 

Ema Jukić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!