Select Page

Projekt “Marjan za Marjan”

Projekt “Marjan za Marjan”

Naša škola Marjan jako je stara škola, nalazi se u starom dijelu grada, vrlo blizu gradske jezgre.  Ima više od 300 učenika. Uz učenike naše škole, tu su i djeca s dječjeg odjela KBC-a Firule koja uz naše nastavnike redovito prate nastavu, a uključuju se i u naše školske projekte. Brojnim projektima u koje smo uključeni kao škola želi se prvenstveno postići stjecanje praktičnih znanja. Nadalje, radom na projektima želimo pokazati svoju kreativnost u raznim područjima, želimo naučiti biti suradnici odgovorni za rezultate projekta te u sebi probuditi natjecateljski duh.

Tako su naši nastavnici osmislili i napisali projekt „Marjan za Marjan“ koji se provodi u organizaciji Centra izvrsnosti. Cilj je projekta učenike naše škole aktivno uključiti u očuvanje simbola našeg grada, ali i simbola naše škole, kako bi u njemu mogle uživati i neke buduće generacije. Naša zelena oaza mjesto je za rekreaciju, za uživanje i ljeti i zimi, pomalo i za bijeg od gradske vreve i svakodnevice. Učenicima naše škole Marjan i jest svakodnevica  – poslije nastave đir do Vidilice, pješice do prve vode ili biciklom do Bena. Svoju volju i želju za očuvanjem Marjana želimo proširiti i izvan naše škole. Preko multimedijalnih vijesti, reportaža i intervjua, podcasta i dokumentarnog filma te promotivnog videa na engleskom jeziku želimo potaknuti sve građane Splita na očuvanje tog bisera koji nam je ostavljen u nasljeđe.

U svemu što ćemo raditi u ovom projektu pomoći će nam naši nastavnici: formirat ćemo školske timove, redovito ćemo se sastajati  kako bi što bolje napravili projektne teme i zadatke, svoje radove i rezultate kvalitetno ćemo prezentirati i distribuirati, surađivati sa znanstvenim, društvenim i vjerskim institucijama i udrugama. Pritom ćemo se truditi biti kreativni, kritični, složni i dobar primjer drugima.

Sudjelujući u ovom projektu razvijat ćemo se na raznim poljima: naučit ćemo pisati različite novinske tekstove u duhu hrvatskoga jezika, istraživat ćemo Marjan kao povjesničari i geografi, komunicirati sa znanstvenicima. Naučit ćemo se i služiti raznim web alatima, režirati, snimati i objavljivati audiomaerijale i videomaterijale te, u konačnici, izraditi sadržaj spreman za objavu na predviđenim platformama.

Projekt će biti proveden i prezentiran tijekom 6 mjeseci školske godine 2022./2023.  Prezentacija projekta odvijat će se putem naših školskih novina, školske web stranice, ali i novih društvenih mreža koje ćemo povezati s platformom koju osigurava program CIMAJ i gdje će se prenositi sve multimedijalne sastavnice projekta.

Obilježit ćemo Dan Marjana projektnim danom u školi. Sudjelovat ćemo u  terenskoj nastavi na Marjanu i osmislit ćemo za taj dan brojne aktivnosti: tada planiramo uređivati parcelu o kojoj se brine škola, organizirati razne sportske aktivnosti i natjecanja te druženjem i zabavom doći do kraja svoga projekta. A kako smo odradili projekt, doznat ćemo na Festivalu izvrsnosti u šestom mjesecu.

Međutim, tu se nećemo zaustaviti. Neovisno o programu CIMAJ nastavit ćemo svoj projekt u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje park-šumom Marjan i Društvom Marjan, a svake ćemo godine provoditi projektni dan posvećen park-šumi. Tako ćemo i dalje širiti svijest o važnosti zaštite Marjana kao bisera našeg grada.

 

Aneta Damjanić, Ana Despalatović, Karla Kuštre

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!