Select Page

Projekt SveStrani – esencija onoga što učenici II. gimnazije jesu – marljivi, savjesni i sveprisutni

Projekt SveStrani – esencija onoga što učenici II. gimnazije jesu – marljivi, savjesni i sveprisutni

Kako se ovogodišnji projekt CIMAJ bliži kraju, postajemo svjesniji koliko smo ove godine rasli s projektom. Iako nam je ovo već drugo iskustvo rada s Centrom izvrsnosti multimedije i jezika, i ove smo godine imali priliku osnažiti već postojeća znanja, ali i brusiti neke nove vještine i stjecati poznanstva. Naše mentorice, prof. Magdalena Mrčela i Ema Bodrožić-Selak, budno su pratile svaki naš korak, na tjednim kolegijima govorili smo o zaduženjima za taj mjesec, redovito organizirali terenske zadatke naših novinara, fotoreportera i snimatelja, a školski mini-tim ažurirao je društvene mreže škole koje su nam od prošlogodišnjeg projekta „DRUGAčiji multimedijalci“ postale svojevrsno sredstvo oglašavanja i širenja pozitivnih dojmova o suradnji s Centrom izvrsnosti.

Tijekom ovogodišnjeg projekta „SveSTrani“ dodatno smo ojačali svoj multimedijalni tim, što se može vidjeti i u našem kratkom dokumentarnom filmu. Terenski su novinari bili zaduženi za proizvodnju vijesti i reportaža, a školski suradnici za kreiranje i promoviranje sadržaja na društvenim mrežama. I ove je godine naš fokus bio na osobito pozitivnim vrijednostima koje promičemo – sudjelovanju u kulturnom, obrazovnom i sportskom životu grada. Radovali smo se svojoj prvoj pravoj press konferenciji – onoj koja je poslužila kao najava za Enter konferenciju. Na Enter konferenciji u realnom smo vremenu na svojim društvenim mrežama izvještavali o posebno atraktivnim izlaganjima i primjerima dobre prakse u odgojno-obrazovnom sustavu. Potom smo izradili reportažu o povijesti Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Iz jednog HNK-a preselili smo se u drugi – ovaj put u najpopularniji hrvatski nogometni klub i najveći splitski brend, HNK Hajduk Split. U suradnji s klubom odradili smo intervju s mladom zvijezdom u nastajanju, našim prvotimcem Rokasom Pukštasom, talentiranim Amerikancem litavskog podrijetla koji brani boje hajdučkog dresa. Na tom smo zadatku dokazali da smo potkovani novinari, ali i pravi „jezičari“ – naime, to nam je prvi intervju u cijelosti odrađen na stranom jeziku. Zatim smo snimili reportažu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, koja je naš vjerni suradnik. Knjižničarke Petra Vicković i Katarina Sovulj otkrile su nam brojne zanimljive novosti iz GKMM-a, posebno one o europskim projektima i početku rada bibliobusne službe. Nismo odustali ni od najvažnije teme i suradnje po kojoj je naša škola poznata – promidžbi mentalnoga zdravlja i praćenju rada Udruge Feniks Split kroz intervju s njihovom inspirativnom predsjednicom Marinom Vidović.

Uslijedila je reportaža o našoj bivšoj učenici, danas uspješnoj spisateljici i urednici Sari Kopeczky. Razgovarali smo o važnosti onoga što i CIMAJ promovira – razvoju jezičnih i multimedijalnih vještina koje su okosnica uspješnih radnika ovoga doba. A kakav je to uspješan novinar – što i sami težimo postati – rekao nam je Rade Popadić, urednik našeg suradničkog portala Dalmacija Danas. To je ujedno bio i naš prvi podcast, ali sigurni smo da nije posljednji.

Svoje smo radove objedinili u kratkome dokumentarnom filmu „SveSTrani“ koji će, nadamo se, biti motivacija svim učenicima splitske II. gimnazije. Naša uspješna suradnja s Centrom izvrsnosti u projektu CIMAJ pokazuju da je početak svakoga dobroga projekta – snažna volja za napredovanjem. Vjerujemo da će i ovaj video dokazati da je CIMAJ esencija onoga što učenici II. gimnazije uistinu jesu – marljivi, savjesni i sveprisutni. Ako je vjerovati glavnome uredniku portala Dalmacija Danas, ovaj je rad izvrsna podloga za nastajanje budućih novinara.

Ana Žarković, 4. F

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!