Select Page

Reportaža CI Matematike

Reportaža CI Matematike

Bez obzira na činjenicu da su školski praznici počeli, u III. gimnaziji okupio se veliki broj učenika zaljubljenika u matematiku kojima redovna nastava nije dovoljna da bi razvijali svoje matematičke sklonosti.

Svake druge subote visokomotivirani i potencijalno daroviti učenici osnovnih i srednjih škola sastaju se pod vodstvom svojih mentora u III. gimnaziji u organizaciji Centra izvrsnosti. Voditeljica je Centra izvrsnosti matematike gđa Marina Brzica,  a koordinatorica za srednje škole gđa Tanja Vojković. Kako je puno i onih polaznika koji stanuju izvan Splita, za njih je organiziran prijevoz do mjesta održavanja nastave i, po završetku nastave, povratak do njihovih matičnih škola. Logično – jer stjecanje novih znanja i razvijanje ljubavi prema matematici treba biti dostupno i učenicima malih prigradskih škola.

Razgovarajući s učenicima polaznicima, oduševili smo se njihovim entuzijazmom – koji, kod pojedinaca sa zavidnim „stažem“, nije splasnuo ni nakon više godina pohađanja Centra. Zaista je pohvalan i vrijedan divljenja trud koji ulažu nastojeći produbiti znanje u području matematike. Većina nas željno iščekuje zvono koje petkom označi kraj nastavnog tjedna da bismo se prepustili svojim „guštima“ i odmarali se i od škole i od zadaća. Sad smo otkrili da i matematika može biti „gušt“. Ovi se učenici pod vodstvom svojih mentora, sudjelujući u brojnim projektima, trude upoznati onu drugu, nazovimo je zabavnijom stranom matematike. Pristup tom predmetu u Centru je drugačiji nego onaj na koji smo možda navikli, a temelji se na stajalištu da matematika može uvelike olakšati život, a ne ga otežati. Na taj se način razvija pozitivan odnos prema ovome, mnogima omraženome predmetu i razvijaju se vještine kreativnog i inovativnog rješavanja problema. Međutim, otkrili smo da razlog njihovog dolaska nije samo matematika, već i druženje te brojna prijateljstva koja se stvaraju u njihovoj međusobnoj suradnji i rješavanju matematičkih problema. Tko zna, možda ih neka matematička formula spoji i u budućem životu.

Polaznici CI matematika rado sudjeluju i na natjecanjima. Da rade dobro i kvalitetno, pokazuju i sjajni rezultati koje ostvaruju na raznim razinama natjecanja.

Niti malo manje motivirani nisu njihovi mentori koji rad s ovom djecom uvijek smatraju izazovom. Rad sa zainteresiranom, darovitom djecom, uvijek spremnom za usvajanje novih znanja, za sve njih predstavlja lijepo iskustvo, ali i veliku odgovornost. To su nam u razgovoru priznale profesorice Irena Bego i Mirjana Gaćina Bilin. Trude se djeci pripremiti brojne izazovne situacije u obliku igara i projekata, uvažavajući pritom njihove ideje i kreativnost. Nastava se provodi uglavnom u manjim, homogenim skupinama kako bi potencijal svakog učenika došao do izražaja. Kroz svoj rad pokušavaju matematiku povezati i s drugim predmetima, a često se koriste i razni digitalni alati koji su postali neizostavan dio svakodnevice, a ne samo nastave.  Osim toga, cilj im je da djeca matematiku „uočavaju“ svugdje oko sebe, da je povezuju s vlastitim iskustvom.

Moramo priznati da je matematički virus u ovom posjetu pomalo zarazio i nas. Dobra i opuštena atmosfera u III. gimnaziji prošle subote navela nas je na razmišljanje – pa zašto im se sljedeće godine ne bismo pridružili i pokušali doživjeti matematiku iz jednog drugog kuta? Za to je potrebno pristupiti testiranju, ali ni neuspjeh ne bi trebao nikoga oneraspoložiti. Bez pokušaja (a nekad i pogrešaka) nema ni uspjeha.

Karla Kuštre

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!