Select Page

Reportaža o Klesarskoj školi u Pučišćima

Reportaža o Klesarskoj školi u Pučišćima

Prošli utorak, 30. siječnja 2024. godine,  učenici 7. i 8. razreda posjetili su mjesto Pučišća u pratnji  razrednica. Najprije su poslušali kratko izlaganje učiteljice Likovne kulture Tine o Pučišćima i arhitekturi, a zatim su posjetili župnu crkvu.

Kasnije su posjetili Klesarsku školu gdje su ih dočekali učenici prvog razreda i pokazali im što su naučili do sad i na čemu rade. Svatko je pokušao klesati i vidjeli su njihova najbolja djela. Nakon posjeta Klesarskoj školi imali su organizirani ručak u đačkom domu. Također su posjetili crkvicu sv. Gospe od Batka (sv. Ciprijana) gdje ih je dočekao lokalni umjetnik Josip Radić i pokazao im svoje minijaturne makete od bračkog kamena i svoje najznačajnije djelo, vatikansku baziliku svetog Petra u Rimu. Napravio je također puno minijatura zvonika crkava kao što su zvonik katedrale sv. Duje u Splitu, zvonik dominikanskog samostana u Bolu i poznati zvonik u Ložišćima. Svakom učeniku podijelio je kamenčić za uspomenu.

Hvala Josipu Radiću i ravnateljici Klesarske škole Tamari Plastić na gostoprimstvu!

 

Inspirirani posjetom Klesarskoj školi reporteri su sastavili kratku reportažu kako bi vas bolje informirali o klesarstvu kao tradicionalnom zanatu i otkrili još jedan dio otočkog blôga.

Celina Marčić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!