Select Page

Sara Kopeczky: Za mladog je pisca najvažnije da bude uporan, predan i hrabar

Sara Kopeczky: Za mladog je pisca najvažnije da bude uporan, predan i hrabar

Sara Kopeczky bivša je učenica naše škole, splitske II. gimnazije, a svojim umjetničkim radom već godinama oduševljava polaznike na radionicama pisanja te mnogobrojne čitatelje njezinih djela. Iako je po struci profesorica engleskog i talijanskog jezika, Sara je vrlo brzo shvatila da je književnost njezin put. Objavila je četiri knjige i osvojila četiri renomirane književne nagrade: „Zlatko Tomičić“, „Ulaznica“, „Treći trg“ i „Mak Dizdar“. Godinama uspješno vodi radionice kreativnog pisanja i književne susrete u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića, a u posljednje vrijeme djeluje i kao freelancerica koja, osim što revno priprema svoje rukopise, uređuje i tuđe.

Čitateljima se predstavila prvijencem „U potrazi za jugom“ za koji je rekla da je nastao kad su joj se „dogodile priče“ koje je uspješno uklopila u knjigu koja intrigira čak i žanrom – neki tu zbirku čitaju kao roman slobodnije strukture, no činjenica je da se mnogi čitatelji, pogotovo oni mladi, lako poistovjećuju s njezinim savršeno profiliranim likovima. Uslijedila je objava nagrađene zbirke pjesama „Kamen, školjka, papir“ koja je nastala kao rezultat trenutne poetske inspiracije, a nakon toga je Sarina maštovitost posebno došla do izražaja kroz dječju knjigu „Priče iz Drugozemske“. Njezino je posljednje objavljeno djelo zbirka priča „Više ne znam tko si“, ali vrijedna nam je mlada spisateljica otkrila da se još mnogo toga kuha u njezinoj kreativnoj radionici pa vjerujemo da uskoro možemo očekivati dramu ili roman.

U našoj reportaži čut ćete mnoge zanimljivosti s književnog puta ove svestrane umjetnice, ponosa naše škole i inspirativne osobe koja svojim korisnim savjetima i primjerima nastavlja uvoditi nove generacije čitatelja i pisaca u čarobni svijet riječi.

Autorica teksta i reportaže: Ana Žarković, 4. F
Autorica fotografija i videa: Mia Milković, 4. F

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!