Select Page

SveSTrani – novi projekt splitske II. gimnazije o učenicima – idealnim novinarima digitalnoga doba

SveSTrani – novi projekt splitske II. gimnazije o učenicima – idealnim novinarima digitalnoga doba

Splitska II. gimnazija nakon sjajnih rezultata u prošlogodišnjem programu CIMAJ s veseljem nastavlja suradnju s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Na prvom sastanku s mentoricama Magdalenom Mrčela i Emom Bodrožić-Selak postavilo se pitanje što učenici II. gimnazije ovaj put žele podijeliti sa svojim kolegama i lokalnom zajednicom. Jednoglasan je odgovor bio: „To koliko smo svestrani!“ Tako je naš novi projekt dobio ime – ambiciozno i široko, ali u potpunosti u skladu s našim karakterom i aktivnostima.

Naš će školski tim (urednici, novinari, snimatelji, montažeri i voditelji društvenih mreža) kroz projektne zadatke predstaviti relevantne teme i sugovornike iz četiriju područja: školstva, zdravstva, kulture i sporta. „SveSTrani“ su već pokrenuli suradnju s Glazbenom školom Josipa Hatzea, Gradskom knjižnicom Marka Marulića i Hrvatskim narodnim kazalištem u području kulture, u domeni zdravstva nastavljaju hvalevrijednu suradnju s Udrugom Feniks Split koja se bavi zaštitom mentalnog zdravlja, a u suradnji s portalom Dalmacija Danas i dalje ćemo educirati mlade novinare, reportere i fotografe. Cilj je projekta osnažiti učeničke kompetencije u području jezika, digitalnih medija i marketinga te prezentirati bitne teme široj javnosti.

U sklopu projekta „SveSTrani“ obilježit ćemo Mjesec hrvatske knjige, Svjetski dan djece, Enter konferenciju, Dan ljudskih prava i Dan sigurnijeg interneta, uz mnogobrojne gostujuće stručnjake koji će nam dati neposredan uvid u teme koje se tiču nas učenika. Kroz rad s našim mentoricama razvit ćemo jezične i istraživačke kompetencije, s posebnim naglaskom na očekivani napredak u upotrebi novinarsko-publicističkoga stila te novinarskih istraživačkih metoda. Poboljšat ćemo informatičke i komunikacijske kompetencije u suradnji s urednicima i novinarima koji će pratiti naš razvoj na terenskim zadacima, a zajednička će evaluacija sudionika projekta i suradničkih portala pokazati kako vrednujemo vlastiti napredak. Posebno se veselimo razvoju kreativnosti i suradničkog učenja jer nam je prošla suradnja s Centrom izvrsnosti donijela mnoga nova poznanstva i vrijedna iskustva, a nekima od nas čak i otvorila vrata profesionalnoga rada u medijima.

Ponosni smo što smo u sklopu prošlogodišnjeg projekta „DRUGAčiji multimedijalci“ na poticaj Centra izvrsnosti pokrenuli društvene mreže II. gimnazije, koje su vrlo brzo postale vrijedno sredstvo komunikacije, razmjene informacija i promoviranja rada škole. Od početka ove nastavne godine možemo se pohvaliti nizom izvrsnih projekata, a neki od njih su: obilježavanje Svjetskog dana prevencije suicida i edukacija facilitatora iz naše škole, suradnja s Glazbenom školom Josipa Hatzea u projektu „Dani, dani“ povodom Međunarodnog dana glazbe, Čitateljski maraton u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Dani talijanskog jezika, volontiranje Geo kluba u akciji pošumljavanja „Boranka“, sudjelovanje na 10. Smotri hrvatskoga filma, projekt Učenici Druge čitaju pisce Druge i mnogi drugi.

Za nas često kažu da smo škola koja radi na potezu od HNK-a do HNK-a, točnije od kazališta do Hajdukova stadiona. Poznati smo kao okružje u kojem cvatu umjetnici i sportaši, kao škola koja posebnu pažnju posvećuje očuvanju mentalnoga zdravlja, a u posljednjih nekoliko godina profilirali smo se i kao nagrađivani novinari i snimatelji. Svjesni šarolikosti tema kojima se želimo baviti, ipak se nadamo da će zajednički cilj doći do željene publike – naših vršnjaka i svih drugih čitatelja i gledatelja – svestranost je obilježje, počelo i namjera ove generacije. Vodimo se izrekom francuskog filozofa i književnika Voltairea: „Rad nas pošteđuje od tri zla: dosade, poroka i potrebe.“ Naša će kreativnost, znanje, radna etika i talent ovim projektom dobiti platformu za vidljivost, a zainteresirani čitatelji i gledatelji uvid u to kako mladi vide bitne aktualne teme. Dokazat ćemo da su današnji učenici idealni novinari digitalnoga doba, marljivi, društveno angažirani, uvijek na pravom mjestu u pravo vrijeme i prepoznatljivi po svom vrijednom radu, zbog kojeg nas i prati atribut kojim smo nazvali ovaj projekt – „SveSTrani“.

Ana Žarković, 4. F

 

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!