Select Page

Turističko-ugostiteljska škola Split u gostima – Future in tourism

Turističko-ugostiteljska škola Split u gostima – Future in tourism

U utorak 17. siječnja Osnovna škola kralja Zvonimira bila je domaćin Turističko-ugostiteljske škole u projektu „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“ u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ-a. U goste su nam došli župan Blaženko Boban, pročelnik Tomislav Đonlić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Ivo Bilić, mentorice Andrea Bilandžić i Maja Pivčević i učenici Ana Tadinac, Vinko Miletić i Antonio Šperanda.

Cilj projekta je potaknuti učenike osmog razreda za odabir strukovnih zanimanja iz sektora turizma i ugostiteljstva pokaznim radionicama koje će se održati u 18 osnovnih škola Splitsko – dalmatinske županije počevši s OŠ kralja Zvonimira.

Učenici Turističko-ugostiteljske škole Split, uz svoje iskusne mentorice, demonstrirali su vještine iz slastičarstva, ugostiteljstva i posluživanja pripremivši flambirane palačinke i vafle s voćem.

Našim mladim novinarima, koji sudjeluju u projektu Centra izvrsnosti  multimedije i jezika, svi sudionici izrazili su zadovoljstvo provedbom pokazne radionice.  

Župan Blaženko Boban istaknuo je ponos zbog SDŽ-a kao osnivača i strateškog partnera koji RCK-u daje veliku podršku znanjem, prostornim i financijskim resursima. Iznimno ga veseli vidjeti kako strateški projekti funkcioniraju u praksi što pridonosi boljoj i održivoj turističkoj budućnosti.

Ravnateljica Vedrana Propadalo izrazila je radost sudjelovanja u projektu koji na inovativan i maštovit način pomaže učenicima u izboru budućeg zanimanja u dobi u kojoj su budući srednjoškolci nesigurni te im treba pomoć. Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić naglasio je kako je cilj radionica osvijestiti osnovnoškolcima važnost turizma za razvoj hrvatskog gospodarstva i njihovog doprinosa na putu prema održivom razvoju u našoj županiji i cijeloj Republici Hrvatskoj. Objasnio je da odabirom deficitarnih zanimanja učenici ostvaruju  mogućnost stipendiranja tijekom školovanja, plaćene stručne prakse i osigurano zapošljavanje po završetku srednjoškolskog obrazovanja uz mogućnost daljnjeg usavršavanja ili nastavka obrazovanja.

Mentorica Andrea Bilandžić, profesorica ekonomske grupe predmeta i voditeljica promidžbe i vidljivosti, objasnila je kako 18 radionica kreće ove godine jer su čekali da stignu mobilni boksovi za kuhanje i posluživanje naručeni za projekt. Organizirali su javne radionice na Prokurativama i ENTER konferenciji što se pokazalo kao pun pogodak obzirom na reakciju građana i potencijalnih srednjoškolaca.

Bio je ovo mirisan i sladak školski dan, za sve učenike, a posebno za buduće srednjoškolce!

Nika Klišanin, Toni Boban, Gabriela Tešija

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!