Select Page

Pogledajte kroz naš kadar

Pogledajte kroz naš kadar

Mi smo učenici 6. a razreda: Adrian, Loredana, Dora, Toma, Marijeta, Lana, Magdalena, Stipe, Lovre i Renato. Odlučili smo sudjelovati u aktivnostima projekta CIMAJ. Uz pomoć nastavnica Zrinke Banić, Danijele Radić, Vedrane Šilović, Jagode Vukas i Marije Zelić smo pokrenuli projekte u OŠ Brda.

U našoj školi imamo prekrasni vrt. U vrtu radimo marljivo i uvijek naučimo nešto novo. Pomažemo jedni drugima. Dok uređujemo vrt, zabavljamo se. Prošle godine smo istraživali koje ptice dolaze u naš vrt. Napravili smo intervju s učiteljicom Ines Zlatar. Učenici naše škole su izrađivali hranilice i kućice za ptice. Ove godine ćemo se svi zajedno i dalje brinuti za vrt i želimo proširiti znanje o njemu.

Osmislili smo projekt Upoznaj vrt. Želimo izraditi drvene ploče s nazivima ptica koje se mogu vidjeti u vrtu. Također, planiramo izraditi „hotel za kukce“ od ekoloških materijala i istraživati i učiti o kukcima. Napravit ćemo uz pomoć pirografa natpise na drvenim pločama. Pirograf je električni uređaj  kojim se može pisati i crtati po drvetu.Takve ploče s nazivima biljaka smo izrađivali i prošle godine. Neke su se oštetile pa ćemo ih popravili i ponovno postaviti u vrt. Učenici koji uče strane jezike prevodit će natpise na pločama na engleski, njemački i francuski jezik, a na satu biologije i prirode na latinski jezik. Učiteljice su nam rekle da će nas posjetiti i učenici drugih škola koji žele vidjeti kako pirografiramo jer i oni žele pokušati naučiti „pisati“ po drvetu. Mislimo da će im se svidjeti i da će uživati. Koristeći se pirografijom, mi se osjećamo kao da crtamo, ali crtež ostaje trajan.

Uz pomoć drvenih ploča s natpisima moći ćemo prepoznati biljke i životinje i uz to, vrt će biti ljepši.

Ovaj naš projekt prihvatili su drugu godinu za redom u Centru izvrsnosti (Centar izvrsnosti multimedije i jezika). To znači da će objavljivati vijesti iz naše škole.

Centar izvrsnosti prihvatio je još jedan naš projekt. To je novi projekt za program RAST. Projekt se zove „Od sjemenke do biljke“. Trebamo napraviti rasadnik povrća jer su prošle godine učenici prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda sijali sjeme direktno u uzdignute gredice. Neko sjeme su im odnijeli mravi, a drugo je slabo niknulo. Na to smo izgubili puno vremena. Pomoglo nam je što su roditelji dali nove sadnice. Ove godine ćemo sami uzgojiti sadnice pa će povrća u gredicama biti više. U rasadniku ćemo napraviti sadnice ruža, ružmarina, lavande, smilja i kadulje. Trebamo uljepšati našu školu, hodnike i učionice pa ćemo učiti razmnožavanje sobnih biljaka koje već sada imamo. Želimo izraditi posude za sadnice od recikliranog materijala pa ćemo sadnice benjamina moći prodavati prije Božića, a lukovice cvijeća prije Uskrsa. Ostali učenici naše škole tako će naučiti nešto novo o biljkama i o školskom vrtu.

U školi uvijek ima zanimljivih događaja. Upravo smo brali masline, pravit ćemo ulje, sapune, sadit ćemo stabla, uređivati kompostište, uzgajati povrće u gredicama… Pratite naše objave i slike tijekom cijele školske godine. Saznajte i vi o vrtu te o svemu što se događa u Osnovnoj školi Brda. Pogledajte kroz naš kadar!

Toma Šundov, Lana Šekelja i Marijeta Franić

Podrži izvrsna.hr

Daj nam svoje mišljenje! Odvojite malo vremena i podijelite s nama vaše prijedloge, ideje ili postavite pitanje.

Javite nam se još danas!